Varaždinski HDZ podržava povećanje udjela Grada u "Parkovima"

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 09.05.2014. 13:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: ilustracija

Gradska organizacija Hrvatske demokratske zajednice Grada Varaždina oglasila se povodom najava o kupoprodaji udjela u tvrtkama u kojima Grada Varaždin ima suvlasništvo.

Priopćenje gradskog HDZ-a prenosimo u cijelosti:

Hrvatska demokratska zajednica podržava najavu Grada Varaždina, iznijetu na nedavnom Međustranačkom vijeću, da se kupe dodatne dionice tvrtke Parkovi kao bi Grad stekao paket od minimalno 75% plus 1 dionica.

Sve to je potrebno učiniti sukladno pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske za preuzimanje dionica. Zadovoljni smo jer je na taj način prihvaćena i uvažena naša sugestija od prije nekoliko mjeseci kada smo i sami inzistirali da se dokupe dionice. Mišljenja smo da su Parkovi d.d. tvrtka od strateškog interesa za Grad i građane Varaždina i da je nužno da Grad ima ključnu kontrolu nad poslovanjem tvrtke.

To se prije svega odnosi na varaždinsko Gradsko groblje, za čije se održavanje i uređenje brinu Parkovi. Gradsko groblje jedan je od brandova ovog grada. Stoga i najmanja mogućnost, da se određenim promjenama u vlasničkoj strukturi može dogoditi da Grad ne bi imao ključnu riječ i mogućnost samostalnog odlučivanja kako će se i na koji način brinuti za groblje, apsolutno je neprihvatljiva.

S obzirom da su vrijeme i praksa pokazali da se uvažavaju inicijative HDZ-a pokrećemo slijedeću. Zemljište na kojem se nalazi Park Ivana Pavla II. trebalo bi se vratiti u vlasništvo Grada, a koje je Grad poklonio tvrtci Parkovi. Na taj bi se način osiguralo da to zemljište, također eventualnim promjenama u vlasničkoj strukturi, ne može doći "u ruke" privatnih vlasnika. Na kraju, Grad je uložio značajna vlastita sredstva u uređenje samog parka.

Nadalje, HDZ Grada Varaždina, u cilju slobode i nepristranosti medija te omogućavanja rada medijskim kućama i novinarima bez pritiska politike, također podržava prijedlog Grada da ponudi na prodaju svoj udio u vlasništvu "Varaždinskih vijesti". Smatramo da se ova odluka, u duhu demokracije i slobodnog novinarstva, trebala donijeti puno ranije, ali podržavamo i tu zakašnjelu reakciju koja ide u prilog dalje demokratizacije našeg društva, a prije svega slobode i nepristranosti medija.

Ovom prilikom HDZ ujedno skreće pozornost na tešku situaciju u pojedinim medijima u Gradu Varaždinu koja se odražava na financijsku sigurnost i neizvjesnu budućnost medijskih djelatnika. Apeliramo na vlasnike medijskih kuća da učine sve što je u njihovoj moći da sačuvaju radna mjesta te osiguraju kvalitetne uvjete rada, prvenstveno u financijskom smislu, u ovoj izrazito važnoj djelatnosti.

Na kraju, Hrvatska demokratska zajednica grada Varaždina apsolutno se ne slaže i ne podržava razmišljanja čelnih ljudi Grada Varaždina o mogućoj prodaji udjela u tvrtci Termoplin. Smatramo djelatnost te tvrtke od izrazitog vitalnog značaja za kvalitetan život naših građana. Osim toga tvrtka Termoplin izrazito je profitabilna i prodaja udjela apsolutno je nedopustiva te gospodarski i ekonomski sasvim neopravdana. Ukoliko je jedan od problema, činjenica da Grad Varaždin nema kontrolni paket za samostalno donošenje ključnih odluka, možda je jedno od rješenja razmišljanje u istom smjeru kao i kod tvrtke Parkovi, odnosno da se od ostalih suvlasnika kupe dionice.

Na Gradu je da nađe rješenje, ali što se tiče prodaje udjela, u HDZ-u smatramo da bi se Grad Varaždin dugoročno odrekao značajnih prihoda. Što je još važnije, građani bi ostali nezaštićeni u tako važnom segmentu, kao što je grijanje i opskrba plinom.

Hrvatska demokratska zajednica Grada Varaždina neće ni na koji način dopustiti prodaju jedne od najznačajnijih imovina Grada, odnosno "obiteljskog srebra".

Priopćenje je potpisao predsjednik varaždinske GO HDZ-a Marijan Kovačić

Komentari