IV. Osnovna škola

Varaždinski policajci osmašima predavali o strahotama rata u Vukovaru

Objavljeno: 29.01.2016. 13:15

Zadnja izmjena: 15.02.2016. 16:25

Foto: Arhiva eVž / D. Laljek

U IV. osnovnoj školi u Vraždinu, umirovljeni varaždinski policajci i bivši pripadnici Zasebne policijske postrojbe PU varaždinske, Darko Posavec i Damir Laljek održali su predavanje učenicima osmih razreda na temu Domovinski rat i borbe za obranu Vukovara...

Spomenuto predavanje omogućeno je i dogovoreno s nastavnikom Danijelom Labašom i ravnateljicom IV. OŠ Jasminom Dvorski, a u ovoj prigodi je ratni reporter Ivica Dolenec predstavio svoju izložbu autentičnih fotografija.

Darko Posavec  bio je jedan od zapovjednika Zasebne policijske postrojbe PU varaždinske koja je sudjelovala u posljednjim borbama za obranu Vukovara. Učenicima  je govorio o junaštvu postrojbe varaždinske policije, te kako su se loše naoružani uspjeli s drugim vukovarskim braniteljima odupirati daleko jačem neprijatelju puna tri mjeseca.

Posavec je napomenuo kako je time ostatku Hrvatske dano dovoljno vremena da se naoruža i pripremi za daljnji tijek Domovinskog rata.  

Posavec je također govorio o gubicima u ljudstvu Zasebne policijske postrojbe, te kako su varaždinski policajci štiteći ranjenike i civile, pali u ruke agresoru. Nakon toga bili su odvedeni u koncentracijske logore diljem Srbije gdje su pojedinci proveli i do devet mjeseci.

Damir Laljek, poznat i kao Zagorac koji je u Vukovaru uništavao neprijateljske tenkove, svjedočio je teškim borbama koje su vođene na Sajmištu, gdje je poginulo više od 80 posto branitelja tog dijela Grada heroja. 

- Iz skupine od 34 varaždinskih policajca koji su bili razmješteni u obrani u tom djelu Vukovara, petnaestorica su poginula – naglasio je Laljek koji je učenicima govorio i o ratnoj tehnici koju je agresor koristio u borbama za osvajanje Vukovara, te o velikim gubicima koje su branitelji nanijeli agresoru u ljudstvu i u tehnici.

Ivica Dolenec učenicima je govorio kako se s fotoaparatom našao na vukovarskom ratištu te kako su nastale njegove ratne fotografije gotovo po svim ratištima. Za Vukovar je kazao da je poslije pada izgledao gore od Hirošime kada su amerikanci bacili atomsku bombu na taj grad.

Učenici su pozorno pratili predavanje te ih je zanimalo kako se najlakše pogodi i uništi tenk, te što se s njim dogodi kada se uslijed pogotka aktivira u njemu pospremljeno streljivo.

Komentari