Varaždinskoj županiji od države za sanaciju klizišta ni jedne kune

Objavljeno: 09.02.2014. 12:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Proljeće 2013. godine nije ostalo u najljepšem dijelu sjećanja naših sugrađana koji su bili pogođeni elementarnom nepogodom koja je uzrokovala aktivaciju sedamdesetak klizišta po cijeloj Varaždinskoj županiji.

Klizišta su se aktivirala na mnogim cestama diljem županije, ali i na povišenim zemljištima. Otklizala su dvorišta, kuće, gospodarske zgrade. Nastale štete vrlo su velike, a bili su ugroženi i životi vlasnika kuća i gospodarskih zgrada, piše Tjednik eVaraždin.

Nedavno je Vlada Republike Hrvatske donijela Odluku kojom je 14 jedinica lokalne samouprave dobilo djelomičnu naknadu štete. Radi se o iznosu od 4,6 milijuna kuna, a dobile su ju Bednja, Breznica, Breznički Hum, Cestica, Donja Voća, Martijanec, Jalžabet, Mali Bukovec, Maruševec, Sračinec,Sveti Đurđ,Veliki Bukovec, Vidovec i Vinica.

Razlog zašto i ostale jedinice lokalne samouprave nisu dobile pomoć leži u činjenici da je ova naknada isplaćena samo za elementarnu nepogodu sušu.

- Za elementarnu nepogodu sušu koju je prijavilo 18 jedinica lokalne samouprave u iznosu od 51,5 milijuna kuna, njih 14 je temeljem Odluke Vlade RH dobilo djelomičnu naknadu štete u iznosu od 4,6 milijuna kuna. Jedinice lokalne samouprave ta su sredstva dobile 30. prosinca prošle godine i dužna su ih odmah podijeliti oštećenicima u iznosu od osam posto od prijavljene štete. U 2013. Godini, Gradovi i Općine Varaždinske Županije prijavili su štete od klizišta, njih 16, u iznosu od gotovo 90 milijuna kuna, te štete od poplava, njih 11, u iznosu od 11,1 milijun kuna. Ovakve objedinjene štete u iznosu od 101,1 milijun kuna, Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta proslijedilo je Državnom povjerenstvu i resornom Ministarstvu za dodjelu djelomične naknade za stradala područja. Za ove štete, po prijedlogu Državnog povjerenstva i Odluke Vlade, Varaždinska županija nije dobila niti jednu kunu nadoknade. O tom je Varaždinsku županiju obavijestilo i Državno povjerenstvo – poručili su iz Varaždinske Županije.

Razlog takvoj odluci opravdava se Zakonom o zaštiti od elementarnih nepogoda.

One lokalne jedinice koje su prijavile štetu, a nisu dobile naknadu štete imaju veće proračune od spomenutih općina i gradova ili nisu zadovoljili uvjete koje propisuje Zakon o zaštiti od elementarnih nepogoda. Isto tako, o ne lokalne jedinice koje su prijavile štetu a nisu dobile nikakvu naknadu, nisu je dobile radi uvjeta koje propisuje Zakon o zaštiti od elementarnih nepogoda. Da bi se dobila sredstva za štete od elementarnih nepogoda, šteta mora biti veća od dvadeset posto, od izvornog prihoda proračuna jedinice lokalne samouprave i uprave – rekli su u Županiji.

Izvor: Tjednik eVaraždin

Komentari