Varteks dobio kredit od 10 milijuna eura

Objavljeno: 25.11.2013. 13:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Andrej Svoger

Varteks, još uvijek najveći hrvatski poslodavac u tekstilnoj industriji, potpisao je s razlučnim vjerovnicima Sporazum o uređenju međusobnih odnosa i dodatnom financiranju Varteksa.

Kreditna linija koju u sebi sadrži Sporazum iznosi deset milijuna eura, a isplatit će ju Zagrebačka banka i Hrvatska banka za obnovu i razvitak u odnosu od pedeset posto svaki.

- Jako sam zadovoljan da smo nakon pravomoćne predstečajne nagodbe uspjeli potpisati Sporazum s razlučnim vjerovnicima koji u sebi sadrži i kreditnu liniju u iznosu od deset milijuna eura. Ta kreditna linija temelj je za stabilizaciju poslovanja, za razvojne projekte, za namirenje obveza prema zaposlenicima i time je zaokružena slika jednog dugog i iznimno iscrpljujućeg procesa i projekta koji je trajao nešto više od četiri godine – rekao je danas na pres konferenciji Zoran Košćec, predsjednik uprave Varteksa. Radi se o dugotrajnom projektu koji je na sebe vezao jako velik trud, visoku razinu odgovornosti i profesionalnosti na svim razinama tvrtke.

- Imam priliku zahvaliti prije svega našim zaposlenicima, sindikatima, menadžmentu, kolegama iz uprave i Nadzornom odboru na uloženom trudu strpljenju i povjerenju – rekao je Košćec te dodao kako je glavni cilj što više skratiti period do dobivanja kredita. 

Procedura je već pokrenuta, a kreditna linija trebala bi biti u potpunosti u u skladu s planom predstečajne nagodbe.

Varteks zapošljava 1 900 radnika, od čega je osamdeset posto žena, a 45 posto njih starije je od pedeset godina.

- Neizvjesnost sudbine Varteksa, ali i njegovih radnica i radnika trajala je jako dugo, predugo. Vijest o potpisivanju ovog sporazuma dočekali smo s olakšanjem. Ono što je najvažnije jest da Varteks ide dalje, a ono što ja očekujem jest da će se po realizaciji kredita početi s isplatom zaostalih plaća prema našim radnicima, koji su cijelo ovo vrijeme strpljivo radili iako znamo da su na rubu egzistencije, da su plaće male, da se teško živi. Unatoč tome mi nismo bili na ulici, nismo bili na prosvjedu, nismo bili u štrajku. Mi smo se odlučili za drugačiji pristup, drugačiji način borbe koji nas je upravo doveo do uspjeha – rekla ja na press konferenciji Božica Čiček, predsjednica sindikata radnika u Varteksu.

Komentari