Varteksovci pomogli u izgradnji Slaven Belupa

Objavljeno: 30.09.2011. 15:31

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Damir Glibusic / Cropix

Do nedavno je Varteks bio regionalni klub broj jedan i svojevrsni uzor Slaven Belupu. Situacija je danas dijametralno suprotna. Danas je Slaven i rezultatski i organizacijski i financijski uzor varaždinskom nogometnom prvoligašu...

Slaven Belupo danas je jedan od najorganiziranijih klubova u Hrvatskoj uz Dinamo. Plaće ne kasne, ambicije kluba su porasle, a u zdravoj sportskoj atmosferi, "farmaceuti" pucaju na vrh 1. HNL i nastup u Europskoj ligi sljedeće sezone.

Odlično rade s mladima, te svake godine izbace nekog juniora u seniorski sastav. Jedan od "arhitekata" omladinske škole Slaven Belupa je sadašnji direktor Varaždinaca Zlatko Ivanković.

- Na početku kad sam došao radilo se po "nekim" standardima. U četiri godine napravili smo reorganizaciju, trenere smo prisilili da završe školovanje, te spojili NK Koprivnicu i NK Slaven Belupo. Zaključne generacije završile su u Slaven Belupu i to je dovelo do toga da je iz omladinskih pogona izašlo sedam igrača prve momčadi - ističe Zlatko Ivanković.

Mnogi nogometaši koji su izašli iz Varteksove škole nogometa poput Matije Kristića, Nikole Šafarića, Dine Kresingera, Srebrenka Posavca, Miljenka Mumleka, Ognjena Vukojevića, Bojana Vručine, Ivice Solomuna igrali su u dresu "farmaceuta" važne uloge.

Više utakmica u dresu „farmaceuta“ nego u dresu Varteksa odigrao je pomoćni trener NK Varaždina Mario Kovačević, ali Varteks je ipak njegov klub.

- Teško da bi itko otišao iz Varteksa u Slaven Belupo da klub nije bolje organiziran i financijski bolje stojeći. Varteks ima tradiciju i igrački mi je puno pomgao, ali financijski mi je bilo bolje u Slaven Belupu – kazao je pomoćni trener Varaždinaca Mario Kovačević.

Najveći trenerski trag u Koprivnici ostavio je Dražen Besek pod čijim je vodstvom Slaven Belupo ostvario prve zapažene rezultate u prvenstvu i postao stabilan prvoligaš, a uspješan trener „farmaceuta“  bio je i Zlatko Dalić.

U subotnjem dvoboju u Slavenovom početnom sastavu najvjerojatnije bit će petorica izadanaka Varteksove škole nogometa: kapetan Alen Maras koji je prošao cijelu Varteksovu školu, Josip Brezovec koji je prošle godine nosio kapetansku vrpcu Varaždina, ubojiti strijelci Leon Benko i Goran Mujanović, te beskompromisni Dejan Glavica.

Uz njih na vrata prve momčadi kuca i 17-godišnji kreativni vezni igrač Petar Brlek, nekad talentirano Varteksovo dijete.

Bivši kapetan Varaždina Josip Brezovec žali zbog stanja u Varteksu, ali ističe da je zadovoljan svojim sadašnjim klubom.

- Bilo mi je teško jer sam otišao, ali meni je bitno da igram. Jako sam zadovoljan klubom i ljudima oko njega, primanja su na vrijeme što je najbitnije. U Varteksu sam igrao s posebnim osjećajem s obzirom da sam tu odrastao. No, ja sam profesionalac, uvijek idem sto posto i želim pokazati svo svoje nogometno znanje - kaže bivši kapetan Varteksa.

Trenutno bolje financijsko i organizacijsko stanje, te sustav finaciranja, omogućuje Slaven Belupo da bude ispred Varaždinaca. Ono što je bio Varteks u 90-tima, danas je Slaven Belupo, regionalni nogometni centar koji može biti uzor većini klubova u 1. HNL, pa tako i Varaždincima.

No, i u takvim odnosima snaga, subotnja utakmica Slavena i Varaždina trebala bi biti vrlo zanimljiva. Riječ je o regionalnom derbiju u kojem se pobjednik nikada ne može predvidjeti.

Komentari