Vatrogasci iz Biškupca 2016. slave 95. rođendan DVD-a i odlaze na državno prvenstvo

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 26.12.2015. 20:20

Zadnja izmjena: 22.02.2016. 12:51

Foto: DVD Biškupec

Dobrovoljno vatrogasno društvo Biškupec koje uskoro obilježava 95 godina dugu tradiciju u vatrogastvo, u posljednje vrijeme je postalo prepoznatljivo i po svojim natjecateljskim desetinama...

Naime, posebno su zapaženi odlični rezultati desetina koje već cijelo desetljeće svojim rezultatima privlači pozornost ostalih dobrovoljnih vatrogasnih društava. Na županijskom natjecanju koje ujedno predstavlja i kvalifikaciju za državno natjecanje, DVD- Biškupec se uz nastup osam ekipa, plasirao dalje sa čak pet natjecateljskih desetina, od čega su tri desetine osvojile prvo mjesto ( muška A, žene A i žene B), dok su muška B i mlađa desetina žena A, osvojile drugo i treće mjesto.  

Osim navedenih rezultata ovo društvo se može ponositi i drugim brojnim rezultatima koji su do sada postignuti. Sam početak postojanja ovog društva bilježi se od 21. travnja.1921. godine kada se na inicijativu tadašnjih stanovnika Biškupca osniva DVD-a.

Uz aktivno djelovanje i dobro organiziranje društvo je od samog početka u stalnom porastu, prema broju članova te provedenim intervencijama i drugim brojnim preventivnim aktivnostima. Veliki zaokret u društvu postiže se izgradnjom novog vatrogasnog doma, čija gradnja započinje u proljeće 1999. godine.

Zanimljivo je spomenuti da gradnja doma započinje zahvaljujući tadašnjoj muškoj A ekipi koja 1996 g. osvaja prvo mjesto na II državnom natjecanju u Rijeci, plasirajući se tako na vatrogasnu olimpijadu 1997g.u Herningu (Danska). Slijedom okolnosti i zahvaljujući biškupečkom župniku – prečasnom Ivanu Rakarić, koji DVD–u Biškupec poklanja zemlju površine oko jedan hektar, ostvaruje se dugo željeni plan ovog društva.

Nakon izgradnje novog doma, osim prostora za potrebe vatrogastva dobiven je i prekrasan prostor za društvene potrebe kako društva tako i ostalog  stanovništva, te nabavljena navalna i transportna vozila.  

Ponosni na rezultate svojih desetina  nakon povratka sa državnog natjecanja i vatrogasne olimpijade, počinju se vraćati stari članovi i uključivati novi. Uskoro se rodila ideja o osnivanju  ženske natjecateljske desetine, koja se  okuplja  1998. godine te se odmah aktivno uključuje u rad društva.

Osim redovnih aktivnosti ženska desetina počinje i sa aktivnim pripremama za predstojeća natjecanja, te ubrzo nakon osnivanja, ženska desetina uz pobjede na brojnim natjecanjima bilježi nastup i na četiri državna natjecanja u Osijeku, Varaždinu, Splitu  i Zadru. Nakon toga ženska desetina kao aktualni državni prvak sudjeluje na vatrogasnoj olimpijadi u Češkoj. Uz bok svojim starijim članovima pratile su ih i mlađe desetine ( muška A, žene A, mladež i djeca) koje su svojim rezultatima potvrdile status Biškupca kao vrhunskih natjecateljskih desetina.

Upornima radom muška A i ženska A natjecateljska desetina osvajale su prva mjesta na većini natjecanja i tako nastavile tradiciju DVD-a Biškupec. Tome svjedoče brojni osvojeni pehari za prva mjesta koji krase prostore, uz one pehare koje su osvojile natjecateljske desetine mladeži i djece.

Trenutno društvo ima  uz mladež i djecu osam natjecateljskih desetina i preko sto članova. Kako bi svi podaci o članstvu i drugim aktivnostima bili uredno vođeni i evidentirani društvo ponosno ističe  najstarijeg člana i ujedno tajnika gosp. Pehnec Ivana , kao veterana sa najdužim stažom i iskustvom u društvu, koji uz veliku podršku prati sve desetine.

Uz podršku Gradske vatrogasne zajednice i Grada Varaždina, DVD Biškupec ulaže veliki trud u nabavku  vatrogasne opreme, kao i druga ulaganja vezana za opremanje i održavanje doma. U organiziranju aktivnosti i održavanju doma uključeni su svi članovi ovog društva od najmlađih do najstarijih.

Uz preventivne aktivnosti, na edukaciji stanovništva, od vrtićke i školske dobi, veliki trud se ulaže u edukaciju članstva i interventne postrojbe. Osim brojnih intervencija na gašenju požara, te pomoći prilikom vremenskih nepogoda, saniranja šteta, uklanjanja srušenih stabala, tu su i redovni pregledi hidranata.  

Uz sve obaveze koje članovi ovih desetina imaju uz posao i  obitelj, nesebično su ulagali svoje slobodno vrijeme na sudjelovanje u brojnim intervencijama prilikom gašenja požara, te pomoći poplavljenom stanovništvu Slavonije prilikom elementarnih nepogoda.

Svi ovi rezultati svjedoče da se jedino upornim i predanim radom ostvaruju takvi rezultati, jer  iza ovako ostvarenih dobrih rezultata natjecateljskih desetina i cjelokupnog društva, stoji upornost i zajedništvo svih članova, kako starijih tako i mlađih, koji se mogu postići samo uz puno rada i entuzijazma.

Komentari