Vatrogasci nad nama bdiju već 150 godina

Objavljeno: 19.05.2013. 15:27

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:16

Suvremeni razvoj dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj počeo je 1864. godine u našem gradu.

Naime, varaždinski turpijarski radnik Oton Mayer, kao "putujući kalfa" radeći u obrtničkim radionicama Austrije i južne Njemačke upoznao je suvremena društvena kretanja, te donio u svoj Varaždin ideju slobodnog udruživanja građana u razna, pa i vatrogasna društva.

U Varaždinu je prema toj zamisli izrasla 17. lipnja 1864. prva dobrovoljna vatrogasna organizacija u nas pod nazivom "Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu" sa 156 članova-osnivača.

- Početkom lipnja 2014. godine bit će svečano obilježena 150. obljetnica osnutka Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora. Pripreme za proslavu jubileja su u tijeku, a iz pera prof. Biserke Vlahović očekuje nas prigodna, bogato ilustrirana i dokumentirana monografija koja je posvećena Mirku Kolariću, učitelju hrvatskih vatrogasaca – ističe Stjepan Kovaček, zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, koja je uz DVD i GVZ Varaždin, te Hrvatsku vatrogasnu zajednicu nositelj spomenutog projekta.

Inače, povezanost Varaždina, vatre i vatrogastva razumljiva je svakome tko poznaje povijesne činjenice. Grad Varaždin u prošlosti su poharali katastrofalni požari. Svakako najveći i najstrašniji požar Varaždin bilježi 1776. godine na sam dan Uskrsa (24. – 28. travnja) kada je izgorjelo 385 stambenih objekata.

- Upravo ovaj događaj uvelike je obilježio povijesni razvoj grada jer znamo da je time završen period koncentracije hrvatske vlasti u Varaždinu, a čime Varaždin nakon samo 20 godina gubi status glavnog hrvatskog grada. Upravo radi velikih požara građani su se počeli organizirati te prišli osnivanju gradske organizacije za zaštitu od požara. Magistrat grada Varaždina potvrdio je osnivanje spomenute vatrogasne organizacije 1864. godine. Time je ustrojeno prvo dobrovoljno vatrogasno društvo na području Republike Hrvatske, odnosno jugoistočne Europe – podsjeća Kovaček i dodaje kako se poslije Varaždina i u drugim hrvatskim gradovima osnivaju dobrovoljna vatrogasna društva.

Tako je u Sisku je sljedeće, 1865. godine osnovano dobrovoljno vatrogasno društvo, u Otočcu u Lici 1868., u Ludbregu 1869., u Zagrebu 1870., u Karlovcu i Novoj Gradiški 1871. i drugdje.

Tekst prenosimo iz Varaždinskog tjednika.

Komentari