Vatrogasci zbog olujnog nevremena na brojnim intervencijama širom županije

Objavljeno: 16.05.2014. 09:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Josip Novak

Prema izvješću varaždinskog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, u protekla 24 sata na području Varaždinske županije vatrogasci su imali pune ruke posla.

Jak vjetar s olujnim udarima širom županije je rušio stabla te izazivao probleme u prometu. Vatrogasci su tako intervenirali i uklanjali srušena stabla s prometnica na državnoj cesti D-35 u Trakošćanu, u Vrbanovcu na cesti prema Sudovčini, U Ludbregu, Globočecu Ludbreškom, Tužnom, na cesti Grašćevina - Nova Gora, Lovrečan Otoku, na cesti Lepoglava - Očura, u Martinkovcu, Svibovcu te Leskovcu. Na uklanjanje drveća i odlomljenih grana odnosile su se i mnoge druge intervencije u Varaždinu, Bednji, Leskovcu, Sudovčini, Ludbregu, Tužnom, Globočecu, Punikvama, Gorancu, Jalžabetu, Hrženici, Nedeljancu, Lovrečan Otoku te Velikom Lovrečanu.

Zbog jakog vjetra vatrogasci su morali sanirati krovove na zgradi u Ulici Vinka Međerala u Varaždinu, kao i i na zgradi gradske uprave u Novom Marofu.

>> FOTO: Udari vjetra krov zgrade kod Jalkovečke otvorili kao konzervu

Sanacija krovova bila je potrebna i na nekoliko drugih lokacija u Bolfanu, Ivancu, Varaždinu, Petrijancu i Novom Marofu, priopćio je Županijski centar 112.

Prema policijskom izvješću, 15. svibnja oko 17 sati na Trgu Hrvatske državnosti u Novom Marofu sa zgrade kojom upravlja Varaždinska županija, a koriste razne državne službe i lokalna samouprava, uslijed jakog nevremena i vjetra, došlo je do podizanja limene krovne konstrukcije dimenzije oko 13 x 30 metara, koja je odbačena na stambenu zgradu u Zagrebačkoj ulici, a potom i na parkiralište između zgrada.

>> FOTO: Zbog jakog vjetra odletio krov sa zgrade Grada Novog Marofa

Prilikom pada, oštećeno je šest osobnih vozila, te prozori i vanjske jedinice klima uređaja na tri stana. Na mjesto događaja izašli su vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novi Marof, djelatnici komunalnog poduzeća te građevinski inspektor. Visina materijalne štete utvrdit će se naknadno.

Također jučer, oko 18 sati, zbog vremenskih nepogoda, odnosno jakog vjetra koji je porušio nekoliko stabala na kolnik, za sav je promet zatvorena županijska cesta 2107 Bela – Podrute. Na mjesto događaja izašli su vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novi Marof, koji su maknuli stabla sa kolnika, a zbog daljnje opasnosti rušenja, sve do smirivanja vremenskih uvjeta, navedena je cesta i dalje zatvorena za sav promet, te se isti odvija obilaznim pravcima.

Prijavljeni su bili i kvarovi na električnoj mreži. Vjetar je u mjestima Tužno i Gornji Martijanec srušio stupove električne mreže, dok se u Globočecu Ludbreškom drvo srušilo na žice električne mreže.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, danas će prevladavati oblačno vrijeme, povremeno s kišom. I dalje će puhati umjeren i jak, u početku još na udare i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, koji će poslijepodne postupno slabjeti, najavljuju meteorolozi.

Komentari