Vatrogasna zajednica Varaždinske županije dislocirala svoje snage na priobalje

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 26.06.2013. 19:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Vatrogasac.net

U sklopu aktivnosti Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, tijekom proteklih nekoliko godina Vatrogasna zajednica Varaždinske županije dislocirala je određene vatrogasne snage i opremu na područje priobalja.

Danas kasno navečer iz cijelog kontinentalnog dijela Republike Hrvatske prema priobalju kreće 90 vatrogasaca s 30-tak vatrogasnih vozila, a završetak planske dislokacije predviñen je krajem rujna, odnosno kroz ukupno 6 smjena.

Broj lokacija na koje se “sele” vatrogasci ove je godine smanjen radi recesije, ali i naglašene zakonske potrebe samoorganiziranja sustava zaštite od požara na području priobalja.

Tako će vatrogasci s područja Varaždinske županije za razliku od prošlih godina kada su dežurali na prosječno 3 lokacije, ovog ljeta dežurati samo u Pučišćima na otoku Braču, koristeći pritom navalno vozilo DVD-a Gornji Kučan i kombi vozilo DVD-a Bedenec.

Ukupno 6 vatrogasaca u svakoj smjeni osigurali su Gradska vatrogasna zajednica Varaždin, Vatrogasna zajednica grada Ivanca, Vatrogasna zajednica općine Sveti Đurđ i Dobrovoljno vatrogasno društvo Klenovnik.

Smotru dislociranih vatrogasaca i vatrogasne opreme proveo je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček sa suradnicima.

Uz vatrogasce čija je redovna dislokacija započela, u pripravi je još 30-tak članova Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina i dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja cijele županije, spremnih za žurnu mobilizaciju u slučaju katastrofalnih požara poput prošlogodišnjih požara kod Crikvenice odnosno u dolini Neretve.

Recimo i kako je na području Varaždinske županije od početka godine provedeno ukupno 526 vatrogasnih intervencija. 331 intervenciju samostalno su provela dobrovoljna vatrogasna društva, a 195 intervencija samostalno ili s DVD-ovima provela je Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina.

Meñu ukupnim brojem od 526 intervencija 80 je gašenja požara i 419 tehničkih intervencija. Broj požara znatno je manji od prosjeka zbog iznimno vlažna prva 4 mjeseca u godini, no zato je velik broj tehničkih intervencija u pogledu provedbe obrane od poplava.

Komentari