Veliki Bukovec: Cvjećari ogorčeni zbog Hrvatskih voda

Objavljeno: 10.03.2013. 15:12

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Već gotovo dvije godine velikobukovečki cvjećari Hrvatskim vodama te općini Veliki Bukovec pokušavaju dokazati kako naknadu za uređenje voda plaćaju po tarifi za koju ne postoji zakonska osnova.

Saša Jerković, predsjednik Udruge cvjećara Ludbreške regije, kaže kako su dobivali račune po tarifi od 1,05 kuna po četvornom metru na osnovu korištenja poslovnih prostora, odnosno plastenika.

U međuvremenu tarifa im je smanjena, ali je opet ostala u rangu plaćanja naknade za građevine. Problem je, kaže Jerković, što plastenici ne spadaju u kategoriju građevina, ali ni privremenih objekata, već su to manipulativni prostori, odnosno zaštićeno poljoprivredno zemljište.

Iz Hrvatskih voda u međuvremenu je stigao odgovor u kojem se pozivaju na Zakon o prostornom uređenju i gradnji te Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima, prema kojem plastenici i staklenici spadaju u poljoprivredno-gospodarske građevine.

Što se tiče naknade za uređenje voda, u Hrvatskim vodama napominju kako se obračun naknade temelji na Uredbi o visini naknade za uređenje voda koja je važeća za cijelu Hrvatsku, dok se visina naknade određuje prema djelatnosti, te u ovom slučaju iznosi 0,30 kn/m² mjesečno.

O svemu što muči cvjećare iz Velikog Bukovca pročitajte više u Varaždinskom tjedniku od 7. ožujka…

Komentari