Vidovečka oporba protiv povećanja plaća općinskih dužnosnika

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 25.06.2013. 13:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Andrej Švoger/VT

Oporbeni vijećnici vidovečkog Općinskog vijeća oglasili su se priopćenjem u kojem su izrazili nezadovoljstvo odlukama donesenim na izvanrednoj sjednici.

Naime, nakon što je 14. lipnja održana konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Općine Vidovec na kojoj su izabrani potpredsjednici i predsjednik Općinskog vijeća, na zahtjev načelnika Brune Hranića održana je i izvanredna sjednica vijeća.

Na toj su sjednici po hitnom postupku donesene pojedine odluke, među kojima i ona o utvrđivanju visine naknada i plaća ponovo izabranih općinskih dužnosnika, no vijećnici HNS-a, SDP-a i HSS-a napustili su sjednicu.

"Oporbeni vijećnici iz redova HNS-a, SDP-a i HSS-a smatraju kako nije bilo potrebe za održavanjem izvanredne sjednice, koje se inače održava u iznimnim slučajevima, obzirom da ni jedna od dvanaest točaka dnevnog reda, prema njihovom mišljenju, nije bila takve naravi.

Pritom posebno ističu nezadovoljstvo povećanjem plaća dužnosnicima, u situaciji kada je u općinskom proračunu minus od 1.150.000,00 kuna, te kada nisu predstavljene nikakve nove investicije ni projekti od važnosti za budući razvoj Općine. Smatraju kako je glavni razlog održavanja takve sjednice bilo upravo povećanje plaća, načelniku i naknade zamjenici načelnika i predsjedniku vijeća kao i službenicima općine Vidovec.

Naime, uvećanjem koeficijenta na 3.2, načelnikova plaća povećala se na 14.371,00 kuna (bez dodataka) s primjenom već od 1. lipnja, dok su naknade zamjenice načelnika i predsjednika vijeća povećane na 2.500 kuna. Osim toga, jedna od točaka dnevnog reda bila je i uvođenje novog radnog mjesta višeg stručnog suradnika za komunalne poslove. Iako je sjednicu napustilo šest vijećnika, većina od devet nazočnih prihvatila je prijedloge te donijela navedene odluke po hitnom postupku", piše u priopćenju oporbenih vijećnika.

- Priča s optužbama oporbe ponavlja se iz godine u godinu. No stanovnici općine Vidovec na izborima su rekli što misle - rekao je načelnik Bruno Hranić, komentirajući navode iz priopćenja vidovečkog HNS-a, SDP-a i HSS-a.

Što se tiče povećanja plaće, napomenuo je kako je sve sukladno zakonu i međusobnom dogovoru nekoliko načelnika s područja Varaždinske županije.

- Moja neto plaća iznosi 9.700 kuna, što je malo povećanje u odnosu na prijašnji mandat. Koeficijenti načelnika određeni su prema zakonu, moj je 3,2, a može biti najviše 4,55. A o minusu u općinskom proračunu ne mogu dati točan podatak, budući da još nismo napravili polugodišnji obračun. Minus postoji, ali nismo jedina općina u kojoj je tako - rekao je Hranić.

- Ljudi su na izborima rekli svoje. Izabrali su i oporbene vijećnike, ne da napuštaju sjednice, nego da se bore za njihove interese - komentirao je na kraju načelnik općine Vidovec.

Komentari