Rasprava HNS-a i načelnika Hranića oko proračuna u Vidovcu

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 31.05.2012. 17:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

 „Izvornim se proračunskim sredstvima Općine Vidovec ne raspolaže u skladu dobrog gospodara. Sredstva poreznih obveznika ne usmjeravaju se u onom smjeru za koji je zakonom to predviđeno, kao što je uređenje gospodarskog i društvenog standarda u sredinama pa se postavlja pitanje postoji li Općina radi same sebe i namještenika u njoj ili zbog interesa mještana i njihovih potreba“ – rečeno je, među ostalim, na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su se predstavnici Kluba vijećnika HNS-a osvrnuli na trošenje proračunskih sredstava u Općini Vidovec nazvavši ih „neracionalnima“.

Predsjednik Kluba vijećnika HNS-SDP i član Općinskog vijeća Dubravko Zavrtnik istaknuo je kako je već sad, desetak mjeseci prije raspuštanja općinskog vijeća i redovnih lokalnih izbora, „svima kristalno jasno da od velikih najavljenih investicija kao što su početak izgradnje kanalizacijskog sustava, izgradnje dječjeg vrtića, stavljanja u funkciju poslovne zone neće biti ništa“.

- Stoga će do lokalnih izbora HNS općine Vidovec svoje aktivnosti usmjeriti na konstruktivne razgovore i poduzimanje inicijativa koji mogu doprijeti realizaciji kapitalnih investicija koje su sa sadašnjom koalicijom na čekanju te je mala vjerojatnost da će se uopće ostvariti -  rekao je te ukazao na dug od gotovo milijun kuna s početka godine koji se ne smanjuje uz službeno objašnjenje o drastičnom padu prihoda i recesija, ali s novim zapošljavanjima u općini.

Predsjednik Podružnice HNS Vidovec i član Općinskog vijeća Božo Đuras nadovezao se naznačivši kako je od načelnika zatražen plan sanacije duga, uz što je i predložena racionalizacija stručnih službi.

- Unatoč našim nastojanjima, na nedavnoj je sjednici predložen novi Pravilnik o unutarnjem redu JUO općine Vidovec prema kojem se otvara novo radno mjesto. Na takvo što moramo reagirati i upozoriti javnost naše Općine da idemo u dublje gubitke umjesto da ih saniramo – rekao je Đuras navodeći i kako će se po programu Vlade u narednih godinu dana u Općini zaposliti još dvije osobe za stjecanje uvjeta za polaganje državnog stručnog ispita, što znači da i oni mogu obavljati određene poslove.

Također smatra kako općinski proračun od otprilike 5.500.000 kuna teško financira osam zaposlenika i „dva volontera na političkim dužnostima s velikim mjesečnim primanjima“.

Aktualnoj općinskoj vlasti zamjeraju i to što nisu uspjeli realizirati postavljanje glavnog voda kanalizacijskog sustava  prije presvlačenja asfaltnim slojem na državnoj cesti od benzinske postaje do kraja Vidovca.

Konferenciji za novinare je nazočila i potpredsjednica Interesnog odbora mladih Podružnice HNS Vidovec Kristina Ljubek. Naime, na nedavno održanoj izbornoj skupštini IOM-a HNS Vidovec izabrano je novo vodstvo na čelu s predsjednicom Ivanom Hosni i potpredsjednicom Kristinom Ljubek.

Potonja je tom prilikom pozvala mlade da se pridruže radu IOM-a i aktivnije uključe u politički život kao nositelji nove energije i optimizma i tako aktivnije bave pitanjima od lokalnog značaja, ali i organizacijom humanitarnih, sportskih i ostalih manifestacija.

Opčinski načelnik Hranić: "HNS je šokiran rezultatom anketa"

Općinski pak načelnik Bruno Hranić tvrdi da „jedna te ista priča već godinama  dolazi od ljudi iz oporbe koji su promijenili nekoliko političkih opcija, ne znajući ni sami kojem političkom svjetonazoru pripadaju“.

- Nisu ostavili ozbiljniji trag u svojem društvenom i političkom radu u općini. Bespredmetno je ulaziti u dublje rasprave sa njima, poglavito sada kada su očigledno šokirani rezultatima ankete koju su sproveli  na području općine a koja im ne ide nimalo u prilog. Iskrene čestitke upućujem mladim HNS-ovcima, pogotvo  njihovim nastojanjima da svojim političkim angažmanom rade na dobrobit općine – ističe Hranić.

Uvjeren je da se njihova vizija razvoja općine, s obzirom na fakultetski obrazovane ljude koji se žele uključiti u politički život općine,  uvelike razlikuje od „glasne manjine HNS-a“ kojima je politička samopromocija i novčana naknada jedini motiv političkog angažmana.

- Općina ima ugovore sa nekoliko medijskih kuća koje prate sva događanja u općini pa i sjednice vijeća, ali je očigledno i novinarima dozlogrdilo gubiti vrijeme slušajući na svakoj sjednici opetovano javljanje jednih te istih osoba, te slušajući svaki puta iste priče koje nemaju  nikakvu podlogu u stvarnom životu općine – zaključuje Bruno Hranić.

 

 

Komentari