Vijećnici Trnovca Bartolovečkog izglasali vrijedne obrazovne programe

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 05.02.2015. 10:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Osiguranje sredstava u iznosu većem od 1,5 milijuna kuna kroz program javnih potreba u djelatnosti brige za djecu predškolske dobi, gotovo pola milijuna kuna za odgoj i osnovno obrazovanje te 230 tisuća kuna za srednjoškolsko i visoko obrazovanje samo je dio programa javnih potreba koje su jednoglasno na sinoćnjoj sjednici prihvatili vijećnici Općine Trnovec Bartolovečki.

U sklopu spomenutih programa Općina će svako novorođeno dijete na području općine, odnosno roditelje, darivati s dvije tisuće kuna. Općina je također osigurala 1,14 milijuna kuna za sufinanciranje vrtića, odnosno 55 posto ekonomske cijene za svako vrtićko dijete. Za financiranje programa predškole predviđeno je 230 tisuća kuna. Što se tiče osnovnoškolskog obrazovanja Općina je i ove godine osigurala sredstva za rano učenje informatike, produženi boravak, besplatan prijevoz učenika viših razreda OŠ Šemovec, besplatan obrok u školama kao i sredstava za obveze po JPP-u koji je omogućio održavanje nastave u jednoj smjeni. Načelnik Općine Zvonko Šamec najavio je, u suradnji s Varaždinskom županijom, i neka od kapitalnih ulaganja u škole. Tu je i  200 tisuća kuna za stipendiranje studenata s područja općine.

Načelnik Šamec izrazio je zadovoljstvo što su izdvajanja za one najmlađe, za osnovnoškolce te učenike srednjih škola i studente zadržana na visokoj razini ili čak povećana, čime je Općina potvrdila smjer ulaganja u one koji predstavljaju budućnost općine. Ujedno je to značajno rasterećenje za roditelje djece s područja općine. Šamec je također zahvalio svim vijećnicima zbog bezrezervne i jednoglasne podrške za sve projekte.

Programi u zdravstvu i socijalnoj skrbi potpomognuti su s više od pola milijuna kuna, programi u kulturi i rad udruga također su dobili sredstva veća od pola milijuna kuna dok je za sport osiguran značajan iznos veći od 350 tisuća kuna.

Nije zaboravljena ni pomoć poduzetništvu, vatrogastvu te poljoprivredi i lovnom gospodarstvu.

Sinoćnjom sjednicom prije svega mogu biti zadovoljni poljoprivrednici, posebno zakupci državnog poljoprivrednog zemljišta na području Općine. Na inicijativu načelnika Šameca Vijeće je jednoglasno prihvatilo prijedlog da se svim zakupcima spomenutog zemljišta otpišu dugovanja za zakup u iznosu od 65 posto od ukupnog zakupa, odnosno onaj dio koji zakonski pripada Općini i kojeg se Općina može odreći. Prvi je to primjer u županiji, a interes da slijede primjer Općine Trnovec Bartolovečki pokazale su i ostale općine. Ukupan iznos kojeg se Općina odrekla u korist poljoprivrednika je gotovo 100 tisuća kuna. Šamec će također pozvati županiju i državu da se odreknu svog dijela.

- Na ovaj način želi se pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpjeli znatne štete u prošlogodišnjim poplavama koje su u nekoliko navrata zadesile našu općinu – pojasnio je Šamec.

Inače, na sinoćnjoj je sjednici, umjesto nedavno preminulog vijećnika SDP-a i potpredsjednika Vijeća Miljenka Tuđana, kao zamjena u Vijeću verificiran mandat Dubravka Magića iz Trnovca. Za potpredsjednika Vijeća izabran je Mario Milak.

Komentari