Vijećnici zatražili da se ministarstvo očituje o balama, Radelić napustio sjednicu

Piše: A.M.

Objavljeno: 10.12.2013. 20:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Iako je prošlog tjedna sjednica varaždinskog Gradskog vijeća prekinuta upravo zbog problema s balama, ni danas nije bilo nikakvog rješenja, osim odluke da će se službeno zatražiti očitovanje Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Da podsjetimo, Gradsko vijeće je u ožujku donijelo odluku o dodjeli koncesije za balirani otpad, da bi prošlog mjeseca iz Fonda stiglo očitovanje kako ''to rješenje nije prihvatljivo''. Prema izjavi ministra Zmajlovića, postupit će se po rješenju inspekcije iz 2007. godine.

S obzirom da je Grad Varaždin trenutno u statusu quo, odnosno rješenje problema s balama se ne nazire, čeka se odluka nadležnog ministarstva, a za sad je jedino službeno kako postoji mogućnost da će se varaždinske bale izvoziti u inozemstvo, tako je barem najavio ministar Zmajlović u javnom istupu.

-  Dakle za nas je koncesija još uvijek važeća, ostali smo bez predmeta koncesije. Dakle, ja ne mogu potpisati ugovor jer nemam predmet koncesije. Jednako tako, ako ne potpišemo ugovor može se dogoditi da nam se dogodi još jedna tužba. I moj prijedlog je da oko svega toga raspravimo. Onaj prvi korak kojega bi prema meni trebali poduzeti jest da se koncesionara službeno pismenim putem obavijesti o ovim novonastalim okolnostima, da vidimo kakav je stav koncesionara, da li je on to u mogućnosti završiti ili nije, odnosno da vidimo da li s obzirom na nove okolnosti postoji mogućnost raskida ugovora - podsjetio je Habuš na zavrzlamu oko varaždinskih bala.

Zanimljivo je da su na prijedlog vijećnika da se zatraži očitovanje nadležnog ministarstva, upravo SDP-ovci bili suzdržani, a Habušev zamjenik Vjeran Radelić sjednicu je napustio na samom početku. Također, činjenica je da je SDP-ov ministar Zmajlović poremetio planove varaždinskom gradonačelniku, odnosno odluku Gradskog vijeća staru više od pola godine proglasio nevažećom, a sve to obrazložio je samo kako ''rješenje nije prihvatljivo''.

Željko Cecelja je ispred kluba vijećnika HRAST-a i HSS-a napomenuo kako mu nije jasno zašto nije realiziran ugovor o sufinanciranju s Fondom, a koji je sklopljen još 2010. godine. Također, slikovito je objasnio kako ''naše smeće više nije naše nego je postalo državno''.

- Ugovor s T7 nije konzumiran jer je predmet USKOK-a. S Fondom smo dogovorili da ćemo taj ugovor raskinuti kada potpišemo ugovor s novim koncesionarom – odgovorio je Habuš na komentar vijećnika HRAST-a.

Više o problemu s varaždinskim balama pročitajte u novom broju Tjednika eVaraždin u petak 13. prosinca.

Komentari