Općina Cestica

Vinogradari u Selcima Križovljanskim trsje na blagdan Sv. Vinka budili pjesmom

Objavljeno: 24.01.2016. 11:03

Zadnja izmjena: 16.02.2016. 13:54

Foto: FT

Projekt DE-PARK, očuvanje starih običaja i tradicije u Općini Cestica, obuhvaća sedam cjelina, a prva manifestacija održana je na Lovrečan bregu kod Lovrinih vinograda, naglasila je na manifestaciji “Vincekov rez“ Gabrijela Kos, voditeljica projekta i pročelnica JU odjela Općine Cestica...

Manifestaciji „Vincekov rez“, nazočili su i ostali sudionici u projektu iz Hrvatske i Slovenije, a uz Općinu Cestica to su općine Bednja, Klenovnik, Podlehnik i Žetale, te PRJ Halo iz Cirkulana, Javni zavod za kulturo, turizem in razvoj občine Rogatec, Turističko-kulturno informativni centar Lepoglava i Udruga Ekomuzej Lepoglava.

Uz blagdan sv. Vinka vinogradari vežu početak radova u vinogradu u novoj kalendarskoj godini, a sama manifestacija, koja se tradicionalno obilježava s obje strane hrvatsko-slovenske granice održana je na posjedu obitelji Pungračić u Selcima Križovljanskim.  

Na početku druženja recitiranjem vlastitih pjesama, Trsik i Zbudi se trsik, iz zbirke Ftrgni mi kukurijek okupljene vinogradare i goste u prvu rezidbu uvela je cestička pjesnikinja Evica Lazar, a potom je uslijedio nastup ženske pjevačke skupine KUD-a općine Cestica.

Vincekov rez su potom obavili, vlasnik vinograda Robert Pungračić i Marijan Županić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica, koji su na kraju već po tradiciji na orezano trsje objesili kobasice, a potom i trs zalili vinom lanjskog uroda. Blagoslov okupljenih, vinogradara, vinara i gostiju potom je obavio vlč. Mario Filipović, župnik na župi Sveta Barbara Natkrižovljan.

Nakon toga svi prisutni nazdravili su novoj vinogradarskoj godini. Završni dio svečanosti nastavljen je preko puta u Sloveniji, na objektu Turizam i vinogradarstvo Pungračić Robert u Drenovcu, a u kulturno umjetničkog programu koji je potom uslijedio dramska sekcija KUD-a predstavila se predstavom Glasnogovornica.

Ženska pjevačka skupina KUD-a za kraj svojeg „vincekovog“ nastupa otpjevala je pjesmu Oj, mladosti moja koja se s istom ljubavlju pjeva s obje strane granice, a ugodnom druženju doprinio je i glazbeni sastav Fiškali.

Cjelokupni program, nadopunjen s vicevima, vodio je Kristijan Petrović Kiki, a službeno prvom rezu prisustvovao je i varaždinski župan Predrag Štromar, Anton Butolen, župan iz općine Žetale i Janko Lorbek, zamjenik župana slovenske općine Zavrč te predstavnici ostalih sudionika u projektu i gosti.

Inače, projekt DE-PARK Europska unija, a isti se provodi na području Turističke zone Haloze Zagorje. Iz programa DE-PARK-a na području općine Cestica, nakon vincekovog reza slijedi i izrada studije pokrajinskog parka.

Komentari