Vjernici u Svetom Iliji proslavili 100. obljetnicu svoje župne crkve

galerija-images/Sveti Ilija - Obljetnica crkve

Objavljeno: 11.09.2014. 07:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ivana Dreven

Svečanom svetom misom koju je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak u srijedu je u Svetom Iliji proslavljena 100. obljetnica izgradnje župne crkve.

Osim brojnih župljana, misi su prisustvovali i svećenici te časne sestre rodom iz ove župe, svećenici iz susjednih župa, predstavnici vatrogasnih društava te općinski čelnici.

- Ovu su crkvu sagradili vaši preci prije sto godina i uvijek je bila na ponos svima u ovom kraju, a i njena budućnost ovisi o svima vama - rekao je, između ostalog, biskup Mrzljak obraćajući se župljanima, ističući važnost crkve kao "mjesta susreta s Bogom i ljudima". U sklopu proslave obljetnice, biskup je blagoslovio i dvije darovane slike koje će ubuduće krasiti zidove crkve.

Današnja župna crkva sv. Ilije izgrađena je 1914. godine na mjestu gdje se nalazila stara crkva, koja se prvi put spominje 1638. godine.

- Stara crkva bila je puno manja i trošna, a stradala je u potresu 1895. godine pa se pokazala potreba gradnje nove crkve. U proljeće 1913. počelo je rušenje stare i gradnja nove crkve, koja je završena 1914. godine, prije nego se razbuktao 1. svjetski rat. Troškovi izgradnje iznosili su 100.000 kruna, od čega su pola iznosa namirili kolatori (dobrotvori), a pola sami župljani. Crkva je odmah stavljena u funkciju, iako te godine još nije bila posvećena, bila je samo blagoslovljena tako da se mogla u njoj vršiti liturgija. Crkva je posvećena 1919. godine i od tada je okupljalište župljana u molitvi i slavlju euharistije i ostalih sakramenata, sve do današnjeg dana - kazao je župnik Izidor Ferek, dodavši kako je crkva obnavljana u više navrata.

- Dosta toga učinjeno je za vrijeme mog prethodnika, vlč. Ivana Koščaka, crkva je obnavljana i izvana i iznutra. Budući da je crijep na njoj bio star 100 godina, upravo povodom proslave ove obljetnice, ove smo godine temeljito obnovili krovište - prekriveno je novim crijepom, učvršćena je građa tako da je statički sada sigurno, mijenjana je limarija, stavljena je nova gromobranska instalacija. Troškovi za prekrivanje crkve iznosili su sveukupno negdje oko 500 tisuća kuna - rekao je župnik te uz smiješak dodao kako se nada da će ovaj crijep izdržati koliko je izdržao i stari - 100 godina.

100. obljetnica izgradnje proslavljena je na datum kada se slavi posveta crkve, budući da je upravo 10. rujna 1919. godine crkvu i njezin glavni oltar posvetio zagrebački nadbiskup dr. Antun Bauer.

{gallery}Sveti Ilija - Obljetnica crkve{/gallery}

Komentari