Vlasnici pasa ne skupljaju izmet oko VI. osnovne škole

Objavljeno: 20.10.2013. 19:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Dragutin Kliček, Ilustracija

Nastavnicima i učenicima varaždinske VI. osnovne škole neugodnu situaciju stvaraju vlasnici koji šeću svoje pse po zelenim površina oko škole te ne skupljaju njihov izmet.

Naime, ova škola proglašena je Eko-školom, a učiteljice i ekokoordinatorice Ružica Martinec i Petra Kanešić rekle su nam da bi takvo neodgovorno ponašanje vlasnika pasa moglo naštetiti zdravlju učenika te nagrđuje prostor.

- Volimo mi životinje i smatramo da one nisu ništa krive već vlasnici koji bi trebali skupljati izmet za svojim ljubimcima. Točno je da ne šeću pse u ograđenom prostoru škole već po travi oko škole, ali ne mogu ni nabrojiti koliko su nam puta djeca došla s izmetom na cipelama. Neki četkaju i pse pred školom. Želimo skrenuti pažnju da se treba promijeniti svijest vlasnika o tome kako se ponašati. Izmeta ima i po pločniku. U kvartu oko škole mnogi ljudi žive u kućama pa mi nije jasno zašto ne ostavljaju svoje pse da se olakšaju u dvorištu. Posebno jer i njihova djeca idu u VI. osnovnu školu - rekla je Ružica Martinec.

Iako nikad nisu zbog ovog problema zvali komunalno redarstvo, prošle godine učiteljice su s djecom napravile 15 papirnatih znakova koji su obješeni na ogradu oko škole kojima se moli vlasnike pasa da za ljubimcima skupljaju otpad. Znakovi su ubrzo ukradeni, a nakon toga su postavljena tri plastična znaka koja su također nestala.

- Koliko izmeta ima najbolje se vidi kad je trava svježe pokošena. Škola ima dnevni boravak te djeca dio vremena provode vani te nije ugodno da oko škole moraju paziti kamo staju. Vlasnici pasa trebali bi biti odgovorniji - apelira Ružica Martinec.

Glavni komunalni redar Varaždina Robert Briški kaže da su komunalne ophodnje oko VI. osnovne škole redovite.
- Kad pronađemo nekoga da ne skuplja izmet za svojim psom obično izdamo opomenu. Problem je što građani nisu obavezni komunalnim redarima pokazati osobne dokumente pa se radi o problemu kojemu je teško doskočiti. Inače, kazna je 500 kuna - objasnio je Briški.

Tekst je prenesen iz Varaždinskog tjednika od 14. listopada.

Komentari