Voća: Kiparska kolonija i proslava 50 godina proglašenja Vindije spomenikom prirode

Objavljeno: 06.05.2014. 12:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Tijekom ovog tjedna u Donjoj Voći bit će veoma aktivno – od četvrtka 7. svibnja do subote 10. svibnja održat će se 10. jubilarna kiparska kolonija, u petak, 9. svibnja  planira se obilježavanje Dana spilje Vindije.

Nedjelja je pak rezervirana za  tradicionalno proštenje za "Židorovo" kod kapele sv. Tome i Izidora.

Iz navedenih aktivnosti izdvajamo dan posvećen spilji Vindiji - u petak u Donjoj Voći.  U sklopu najavljene kiparske kolonije  po prvi će se puta obilježiti Dan spilje Vindije, povodom obilježavanja 50 godina proglašenja spilje Vindije Paleontološkim spomenikom prirode.

Početak obilježavanja započet će u petak u 14 sati u vjeronaučnoj dvorani u dvorištu župnog dvora stručnim predavanjem prof. Jakova Radovčića, ravnatelja Paleontološkog muzeja u Zagrebu, pod nazivom "Špilja Vindija – jučer, danas i sutra", i prikazivanjem filma o neandertalcima. Nastavak obilježavanja planira se odlaskom na arheološko – paleontološko nalazište spilje Vindije.

Na prostoru ispred same spilje obilježavanju bi se priključio KUD Voća, čiji bi članovi u prirodnom okruženju uprizorili  scene nekadašnjeg života u i oko spilje Vindije.

Sekcija mladih te sekcija odraslih KUD-a planira predočiti život neandertalca i to u kostimima koje su izradili mještani zaseoka Martani. Dječja sekcija pod vodstvom voditelja Damira Kačarevića će u narodnim nošnjama uprizoriti dio legendi prema kojima su spilju Vindiju naseljavale vile. Vilama su seljaci morali ostavljati dio uroda, sve dok im to nije dojadilo te su lupanjem o drveno posuđe istjerivali vile iz spilje. Prema drugoj legendi, vilama su dobrovoljno davali dio uroda, jer su one pomogle čarolijama čistiti korov iz pšenice.

Članovima KUD-a Voća scenu iz prapovijesti urediti će i pripremiti članovi Udruge šumara i šumovlasnika Donja Voća.

Nakon navedenih aktivnosti, planira se zajednički domjenak za goste, a na kraju dana, nakon mise u kapeli sv. Tome apostola u 18 sati, održat će se kiparska izložba kipara Ive Forjana.

Komentari