Volim Varaždin: Presuda bez suda i odvjetnika

Objavljeno: 08.05.2014. 12:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Priča o prevrtanju i oštećivanju automobila na invalidskom parkiralištu u Slavenskoj ulici, što su učinila petorica mladića prije tri mjeseca, dobila je epilog – "sporazum o izvansudskoj nagodbi".

Nakon što je varaždinska policija pohvalnom brzinom otkrila počinitelje, od kojih najmlađi ima 15 a najstariji 19 godina, državno odvjetništvo predložilo je stručnoj službi da pokuša provesti postupak izvansudske nagodbe između maloljetnika, njihovih roditelja i oštećenika.

Svi su pristali kako bi se izbjegao dugotrajni i skupi sudski postupak, odlazak na ročišta, angažiranje odvjetnika, nepotrebni troškovi. Uz prisustvo posrednika iz Centra za socijalnu skrb održani su razgovori, prvo s roditeljima i mladićima, a zatim s oštećenikom, mojom malenkošću. Maloljetnici i mlađi punoljetnik obavezali su se da će ispuniti sve dogovoreno iz sučeljavanja i razgovora. A dogovoreno je i potpisali su zajedno s roditeljima i posrednikom da će nadoknaditi počinjenu štetu na automobilu i  – ispričati se.

Razgovarao sam odvojeno sa svakim od njih po petnaestak minuta i moram priznati da su ostavili pristojan dojam, a svoj postupak nisu pokušavali opravdavati, tek su priznali kako su tu večer popili nešto alkohola, krenuli u šetnju i došli do mojeg auta pa ga prevrnuli. Zašto? Nisu znali odgovor. Svi su izrazili žaljenje zbog učinjenog, utisak je bio da su iskreni pa sam ispriku prihvatio zamolivši ih da nešto slično nikada i nigdje ne ponove, zbog sebe, svojih roditelja, drugih ljudi.

Smiješni propisi

Nagledali smo se na tv ekranima gastronomskih fešti s jelima od šparoga, ali nismo saznali koliko je Hrvatskim šumama plaćeno za branje ovog šumskog ploda. Prema propisima, koji su na snazi, za svaku ubranu šparogu berač mora platiti 50 lipa, za stručak od 10 komada 5 kuna! Smiješna je pomisao da je netko platio takvu cijenu iako je kazna za branje bez dozvole do 7.000 kuna! A feštalo se, feštalo.

Slični su propisi i za druge šumske plodove, a najviše su na udaru gljivari koji bez dnevne dozvole od šumarije ne bi smjeli ni pogledati gljive. Proljetos, u ožujku i travnju, zbog vlage, bujanja prirode nastali su izvanredni uvjeti za rast gljiva pa su se obilno pojavili smrčci, šljivovače, čak i šampinjoni. I osobno sam ih brao i uživao, a da nisam imao šumarsku dozvolu. Narasle su gljive u voćnjaku.

Najveća je dilema tko će naplaćivati branje ako na umjetnoj travi pred kafićem "Contra" u Zagrebačkoj ulici izrastu plastične gljive?

Komentari