Vrata varaždinske Gradske vijećnice poslana na restauraciju

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 17.04.2013. 17:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Glavna ulazna vrata na Gradskoj vijećnici Grada Varaždina skinuta su i poslana na obnovu, odnosno stručnu restauraciju, a na ulazu u vijećnicu postavljena su privremena zamjenska vrata.

Povijesna, prepoznatljiva vrata koja su, pretpostavlja se, postavljena u 19. stoljeću s vremenom su dotrajala pa ih je potrebno u potpunosti stručno obnoviti.

Radovi će trajati dvadesetak dana, a izvest će ih tvrtka Iveta iz Trnovca pod nadzorom stručnjaka varaždinskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Vrijednost radova je 19 tisuća kuna.

Obnavljanje vrata dio je radova koji se posljednje vrijeme poduzimaju na Gradskoj vijećnici, a u sklopu kojih su uređeni prostor za vjenčanja te cvjetna rondela u atriju vijećnice.

Gradska vijećnica jedan je od simbola Grada Varaždina i upisana je u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i ima status zaštićenog kulturnog dobra – pojedinačnog nepokretnog kulturnog dobra. Za dvadesetak dana vrata će ponovo zasjati u punom sjaju i biti mjesto fotografiranja brojnih turista.

Komentari