"Vrijeme je da ojačamo gospodarsku suradnju Hrvatske i Kazahstana"

Objavljeno: 23.03.2012. 08:50

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Kazahstan na Hrvatsku gleda kao na idealnog partnera za investicije, poručio je prilikom službenog posjeta Varaždinskoj županiji počasni hrvatski konzul u Republici Kazahstan.

Yerkin Dauletovič Israilov posjetio je tvrtke Solvis i Zagorje Tehnobeton te se susreo sa ostalim varaždinskim gospodarstvenicima.

- Kazahstan na Hrvatsku gleda kao na idealnog partnera za svoje investicije uz uvjet da hrvatska vlada štiti sva prava investitora. Nadamo se da ćemo u dogledno vrijeme potpisati sporazume koji će poboljšati prava i mogućnosti investitora, a prvi dokumenti već su spremni - naglasio je konzul.

Visoki gost, kojeg je počasnim konzulom imenovao bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, najavio je i održavanje hrvatsko-kazahstanskog gospodarskog foruma u lipnju gdje bi trebali biti učinjeni prvi realni koraci za suradnju na relaciji Kazahstan i Hrvatske.

Radnom sastanku sa konzulom u Županijskoj palači prisustvovali su predstavnici HGK te tvrtki MIV, Energy plus, Vindija, Cesta-Varaždin, Tehnološki park, Annyear, Oprema uređaja., Oprema strojeva i Centra kompetencije za obnovljive izvore energije koji su kratko predstavili svoje tvrtke i proizvodni asortiman konzulu kako bi se ispitale mogućnosti zajedničke suradnje s gospodarstvom Kazahstana za koje se govori da je jedno od najdinamičnijih gospodarstava u svijetu.

Konzul je iskazao interes za suradnjom na području turizma te izjavio kako njihovim turistima ove godine produžene vize za godišnje odmore u Hrvatskoj istaknuvši kako Kazahstanci jako vole putovati u strane zemlje, a Hrvatska ih posebno privlači svojom prekrasnom obalom.

Nakon tog sastanka konzul je posjetio i tvrtku Zagorje Tehnobeton, posebno zanimljivu konzulu zbog velikih infrastrukturnih projekata koje provodi Kazahstan,

- Moram istaknuti kako se u Kazahstanu godišnje gradi preko 100 bolnica i škola. U Kazahstanu svaka regionalna vlast ima svoje financije za gradnju objekata i suvereno raspolaže tim novcem. Mi smo preživjeli najteži period u padu gospodarstva i sad se opet okrećemo novim investicijama. U Kazahstanu postoji veliko zanimanje za hrvatske tvrtke, politički odnosi su nam odlični, a sad je došlo vrijeme da ojačamo gospodarsku suradnju - rekao je gost te obećao prenijeti njihovim privrednicima pozitivne informacije i utisak o tvrtkama koje je posjetio.

Inače, izaslanstvo Varaždinske županije, Grada Varaždina i Županijske gospodarske komore 2007. godine boravilo je u radnom posjetu upravnim oblastima Karagandy i Almaty u Republici Kazahstan, kao prva delegacija takve vrste ne samo iz Hrvatske, već i iz cijele regije, nakon čega su potpisani Sporazumi o suradnji. Uz političku, Hrvatsku je predstavljala i jaka gospodarska delegacija, koju je činilo četrnaest gospodarstvenika.

Republika Kazahstan je po površini veličine Europe, regija Karaganda površinom je 8 puta veća od Hrvatske i 342 puta veća od Varaždinske županije, a sam glavni grad Almatynske oblasti ima milijun i tristo tisuća stanovnika.

Komentari