Vruća politička jesen: Uskoro kreće velika bitka za Gradsku vijećnicu

Objavljeno: 13.09.2012. 13:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Iako prognostičari najavljuju tmurne i kišne dane, u nekim će se varaždinskim uredima sobna temperatura tijekom jeseni itekako podizati, a s obzirom na situaciju, moglo bi doći i do kolapsa telefonskih linija. Jer, već u listopadu predizborna kampanja za lokalne izbore će se zahuktati, a iako čelnici stranaka redom tvrde kako nisu donijeli odluke o koalicijama te da nisu odredili kandidate, kuloarske priče su drugačije. Mjesecima traju pregovori, ili bolje reći politička trgovina, a neki su proveli i predizborne ankete.

Lijevi ili desni, nezavisni ili neodlučni, sasvim je svejedno, jer svi imaju isti cilj - svog čovjeka smjestiti u gradonačelničku fotelju. Hoće li to ponovno biti Habuš, Radelić, netko iz HDZ-a, član jedne od građanskih inicijativa ili će se možda na tron vratiti Ivan Čehok?

Kako doznajemo, trenutna vladajuća koalicija uskoro možda više neće biti koalicija. Dok HNS-ovci očekuju da SDP podrži aktualnog gradonačelnika Gorana Habuša, SDP-ovci razmatraju potpuno druge mogućnosti.

Također, unutar te dvije stranke situacija nije riješena, a nakon što su nedavno iz SDP-a izbačeni neki članovi, razdor se navodno događa i u HNS-u.

Jedan dio članstva želi u gradonačelničkoj fotelji Nataliju Martinčević, a svoje nezadovoljstvo sve glasnije iskazuju HNS-ovci iz III. i VI. Mjesnog odbora. No svi oni priznaju, kandidat HNS-a ionako će biti onaj kojem šef Radimir Čačić udijeli blagoslov.

SDP-u sve draži Laburisti

Vjeran Radelić, aktualni dogradonačelnik i predsjednik varaždinskog SDP-a rekao je kako će odluku o kandidatu ili mogućoj koaliciji donijeti Gradski odbor stranke.

SDP se, priča se, želi riješiti HNS-a, ali su svjesni da većinu u Gradskom vijeću ne mogu dobiti sami. Zato im je zamirisalo glasačko tijelo sve jačih Laburista, a iako su svjesni nemoći HSLS-a, koji na državnoj razini nema ni jednog zastupnika u Saboru, i njihovi bi im glasači dobro došli.

Laburistima izbori - test

Predsjednik varaždinskog HSLS-a Miljenko Ernoić kaže kako još nisu dogovorili tko će biti kandidat stranke, ali navodi kako su spremni pregovarati o koalicijama. S druge strane, Laburisti ne žele ni čuti o predizbornom koaliranju.

Udruge građana u politiku

Za glasove će se boriti i građanske inicijative, čiji su članovi u zadnjih nekoliko mjeseci usmjerili sve aktivnosti na učestalo kritiziranje gradske vlasti.

No, listu će morati složiti bez podrške Jezgre, jer, Neven Kovač kaže kako članovi te inicijative nemaju političkih ambicija.

Ljubav VAGA-e i Čehoka

Pojedini članovi građanskih inicijativa njeguju dobre odnose s bivšim gradonačelnikom Ivanom Čehokom s obzirom da su često viđeni kako s njim ispijaju kavu.

Tako su se pojavile insinuacije kako bi se Čehok mogao ponovno vratiti u gradonačelničku fotelju i da bi mu upravo članovi građanskih inicijativa u tome mogli pomoći.

- Za sad je prerano govoriti o izborima - rekao je Ivan Čehok i pritom nije opovrgnuo mogućnost kandidature. Što se građanskih inicijativa tiče, rekao je samo kako će im rado pomoći svojim iskustvom.

Osim Čehokove, građanske bi inicijative mogle dobiti i podršku ‘’otpadnika’’ iz SDP-a, HNS-a, HDZ-a ili nekih drugih stranaka, ali neki od njih imaju sasvim druge ambicije.

Stvaranje regionalne stranke?

- Razgovaralo se o mogućnosti da se osnuje jedna regionalna stranka, poput slavonskog HDSSB-a ili istarskog IDS-a. Članovi bi bili poduzetnici ili ljudi iz javnog života koji nemaju okaljano ime - rekao nam je bivši član jedne od trenutno vladajućih stranaka.

No, svima njima planove bi mogla pomrsiti, odnosno oteti dio glasačkog tijela, još jedna nezavisna lista koja je u fazi formiranja.

Riječ je o, kako doznajemo, Sportskoj listi, čiji bi slogan bio Varaždin treba prvoligaša. No, dio članova te liste blizak je HNS-u pa bi to mogao biti spin za razvodnjavanje glasova.

Odnosno, računa se da HNS ima stabilno biračko tijelo, a članovi Sportske liste, ako bi ušli u Gradsko vijeće, vjerojatno bi podržavali Habuša.

S druge pak strane, interes u Sportskoj listi vide i neki članovi Županijskog nogometnog saveza, koji su nekad bili uhlijebljeni u NK Varteksu. Oni se pak nadaju da će im u kampanji pomoći - opet Ivan Čehok.

VIŠE PROČITAJTE U VARAŽDINSKOM TJEDNIKU 

Komentari