Vulkanko poziva na Gaveznicu - jedan od šest geoloških spomenika prirode

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 22.07.2015. 10:03

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Grad Lepoglava

Na Gaveznicu – Kameni vrh, jedan od šest geoloških spomenika prirode u Hrvatskoj, odsad će upućivati i veliki reklamni pano nedavno postavljen u njenom podnožju. Riječ je totemu visokom nekoliko metara na kojem se ističe lik Vulkanka - maskote Gaveznice.

Pano je postavila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije, koja upravlja i samim geološkim lokalitetom Gaveznica – Kameni vrh, kako bi o njegovom postojanju i lokaciji dodatno informirala turiste te zainteresirala prolaznike. Totem je posebno vidljiv putnicima koji prolaze državnom cestom D-35.

Ove je godine Gaveznicu – Kameni vrh posjetilo gotovo dvije tisuće posjetitelja, ističu u Turističko kulturno – informativnom centru - nositelju koncesijskog odobrenja. Većinom su to bile organizirane učeničke grupe koje se na Gaveznicu – Kameni vrh dolaze upoznati s geološkim bogatstvima Hrvatske.

To im omogućuje i zbirka stijenja, ove godine upotpunjena primjercima mramora, granita, bazalta te kalcitnom ružom. Iako je trenutno doba godine u kojem je intenzitet posjeta u odnosu na prvu polovicu godine nešto smanjen, brojniji dolazak grupa očekuje se od rujna. Samim time, očekuje se i dosezanje planirane brojke od oko tri tisuće posjetitelja u 2015. godini. 

Komentari