Za bezbrižan put do škole, vozači oprez!

Objavljeno: 31.08.2011. 13:26

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: ilustracija

Početak je školske godine 2011./2012. i školarci su ponovno na cestama. Kako bi se izbjeglo njihovo stradavanje u prometu, vozače motornih vozila poziva se na oprez i na veću pažnju kada voze u blizini škola, dječjih vrtića i igrališta. Poseban oprez potreban je u situacijama kada u svakom trenutku postoji mogućnost iznenadne pojave djeteta na kolniku.

Prema izvješću Policijske uprave varaždinske, utvrđeno je da svake godine tijekom rujna i listopada u prometnim nesrećama na cestama naše Županije, sudjeluje i do desetero djece, koji kao pješaci zadobivaju razne ozljede.

Dječje ponašanje na cesti često je nenadano i impulzivno, a zbog velikog broja odgojno-obrazovnih ustanova na našem području, ne može se definirati točno mjesto najčešćeg stradavanje djece u prometu. Stoga je školarcima potrebna pomoć odraslih, roditelja, nastavnika, vozača i svih koji sudjeluju u prometu.

Kako bi se školarce bolje zaštitilo, PU varaždinska najavljuje češće preventivno i represivno djelovanje u zonama odgojno-obrazovnih ustanova. Za utvrđivanje prometnih prekršaja i nepridržavanja znakova ograničenja i zabrana, koristit će se sva raspoloživa tehnika, kamera, laser, multanova i dr.

Organizirat će se i edukativna predavanja za djecu kako bi ih se upoznalo s prometnim pravilima i ispravnim ponašanjem u prometu.

Posebno se mole roditelji prvašića da svog školarca pripreme za samostalno sudjelovanje u prometu, da ga upozore na loše i pokažu pozitivno ponašanje te da mu pokažu najsigurniji put od kuće do škole.

Roditelji bi svoju djecu uvijek trebali čekati na istoj strani ceste, a prvašićima je zakonom zabranjeno koristiti bicikl kao prijevozno sredstvo do škole.



Komentari