Za uređenje topličkog parlišća od Ministarstva kulture dobili 180 tisuća kuna

Objavljeno: 26.06.2015. 16:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Arhiva eVaraždin.hr

Nekad su u kadama sa supornom vodom na prališću prali veš, a sumpornu vodu su zbog njenih ljekovitih svojstava pili s limunom.

Iako je poznato prališće u Varaždinskim Toplicama načeo zub vremena, mnogi mještani grada, osobito oni stariji, još uvijek koriste toplu sumpornu vodu na parlišću u Dugoj ulici i kod autobusnog kolodvora na glavnom topličkom trgu. Poznata "toplička limunada", suporna voda s dodatkom limuna, bila je prava atrakcija, a još se i danas preporuča čaša ljekovite vode za zdravlje.

Da ovaj simbol Varaždinskih Toplica ne bi i dalje propadao, pobrinula se gradska vlast i kandidrala projekt obnove prališća Ministarstvu kulture. Projekt je prošao i za uređenje je dobiveno 180 tisuća kuna.

To je jedan vrlo zanimljiv projekt. U Toplicama imamo dva prališća, jedno u Dugoj ulici, a drugo kod autobusne stanice. Odlučili smo to obnoviti i napraviti kao jednu turističku atrakciju pa smo prošle godine kandidirali Ministarstvu kulture i ove godine dobili za to 180 tisuća kuna. To je ipak simbol Varaždinskih Toplica kojem želimo dati sjaj kakav zaslužuje – doznali smo od gradonačelnice Goranke Štefanić.

Na topličkom prališću ne samo da se prao veš, već se vruća sumporna voda koristila i za kupanje.

- Nekad smo vodu nosili doma i kupali u njoj djecu jer nije bilo vodovoda, a u kadama na prališću, prale smo veš – prisjetili su se stariji mještani Varaždinskih Toplica.

 

Komentari