Zamjenik župana Kišić na Forumu poljskih i hrvatskih regija u Primoštenu

Objavljeno: 07.06.2014. 15:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Varaždinska županija

U organizaciji Hrvatske zajednice županija, Saveza Vojvodstava Republike Poljske i Šibensko-kninske županije, u Primoštenu se po treći put održao Forum poljskih i hrvatskih regija.

Forumu je prisustvovalo 16 poljskih župana, odnosno maršaleka, većina hrvatskih župana, potpredsjednica poljskog Senata Maria Pańczyk-Pozdziej, predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, regionalnih razvojnih agencija i predstavnici županija.

U ime Varaždinske županije, uz predstavnike Azre, na Forumu je sudjelovao zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

Europski fondovi i ovog su puta bili glavna tema konferencije. Poljska je država koja je povukla najviše novaca iz EU fondova pametnim strateškim planiranjem te može biti odličan uzor Hrvatskoj koja je svoj pravi put tek započela. Jedan od bitnih faktora u tom uspjehu leži u činjenici da je Poljska prenijela ovlasti na vojvodine, odnosno županije, pa se tako čak 70 posto EU sredstava povlači preko županija.

Aktualna tema bila je i "Sustavi civilne zaštite u Poljskoj – sustav protupoplavne zaštite“, gdje su maršaleki poljskih vojvodina županima i njihovim suradnicima govorili o sustavima protupoplavne zaštite, spašavanja i saniranja posljedica poplave. Poljska je imala velike probleme s poplavama, a Forum je bio i prigoda da se poljskom izaslanstvu zahvali na pomoći koju je ta zemlja pružila Hrvatskoj za vrijeme nedavnih poplava u Slavoniji.

- Čuli smo vrlo zanimljiva i korisna iskustva naših poljskih kolega. Doista je fascinantan uspjeh kakav je Poljska postigla u iskorištenju fondova Europske unije i razvoj cijele zemlje počiva na tim sredstvima koja pametnim i strateškim planiranjem jako dobro iskorištavaju. Također, čuli smo i iskustva koja Poljska ima s poplavama koje ih uglavnom iz rijeka Wisle i Odre gotovo svake godine snađu. Jako puno su uložili u sustav obrana i podignuli sigurnost stanovnika i imovine. Međutim, složili smo se da usprkos kvalitetnom i sistematski izgrađenom sustavu zaštite od poplava još uvijek ne postoji sustav koji će u potpunosti zaštititi bilo koju zemlju od katastrofalnih poplava - rekao je zamjenik Alen Kišić.

Ostale teme Foruma i posjeta poljskih predstavnika Primoštenu bile su i razmjena i prijenos iskustava između poljskih i hrvatskih stručnjaka o inteligentnom specijaliziranju regija i održivom regionalnom razvoju kao i o ulozi Srednjoeuropskog transportnog koridora Europske grupacije za teritorijalnu suradnju koja je od iznimne važnosti za razvoj Hrvatske i Poljske.

Komentari