Završen EU projekt Ekomuzeja Lepoglava i partnera iz više europskih zemalja

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 24.06.2015. 07:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

U slovenskoj Idriji održana je i završena posljednja faza u realizaciji projekta „Be unique within Europe“ koji je financiran iz fonda Grundtvig Learning Partnerships, a u kojem su uz Ekomuzej Lepoglava sudjelovali partneri iz Slovenije, Velike Britanije, Estonije, Švedske, Belgije, Španjolske i Malte.

Kroz ovaj projekt, koji je započeo u rujnu 2013. godine, dizajnirani su i izrađeni jedinstveni ručno rađeni modni dodaci i suveniri prilagođeni suvremenim zahtjevima kupaca, pri čemu su se koristile tradicionalne tehnike rukotvorstva.

- Tako stvoreni nacrti bit će dostupni svim čipkaricama kako bi i nakon što je projekt završen, mogle izrađivati nakit i modne dodatke, kao vid dodatnog prihoda. Osim nakita i modnih dodataka, tijekom projekta, u kojem je sudjelovalo 26 članova naše udruge, sašivene su i dvije haljine s motivima lepoglavske čipke, čiji su autorice Slavica Kučar i Vesna Tvarog – istaknuo je Dejan Bjelivuk, predsjednik Udruge Ekomuzej Lepoglava.

Haljine, kao i drugi radovi nastali u okviru projekta Be unique within Europe bili su predstavljeni prošlog vikenda, na završnoj izložbi u sklopu 34. međunarodnog festivala čipke u Idriji, a pobudili su veliku pozornost i pozitivne komentare, kako posjetitelja festivala tako i ljudi iz struke.

Na svečanom otvaranju izložbe, uz sudionike projekta, bili su i gradonačelnici Idrije i Lepoglave - Bojan Sever i Marijan Škvarić, te izaslanstvo OIDFA-e, međunarodne čipkarske organizacije.

- Suradnja na projektu je bila i odlična prilika za razmjenu iskustava i upoznavanje s novim i drugačijim kulturama, običajima i jezicima. No, budući da partneri na ovom projektu dijele i mnoge zajedničke probleme, suradnja je bila prigoda i za rješavanje nekih poteškoća s kojima se suočavaju partneri u projektu. Kroz projektne aktivnosti partneri su nastojali podići kvalitetu neformalnog obrazovanja i učiniti tu edukaciju dostupnijom svima, što je bio i jedan od ciljeva projekta. Partneri su tijekom cijelog projekta mogli sudjelovati na raznim radionicama i dobiti priliku naučiti nove vještine i znanja, izrađivati nove proizvode i dijeliti svoja znanja s drugima – rekao je predsjednik Udruge Ekomuzej Lepoglava, kojoj je za provedbu ovog projekta odobreno 14 tisuća eura.

Tijekom projekta dogovorena je i daljnja suradnja s nekim od partnera, koja će biti predstavljena već tijekom rujna, na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi.

Komentari