Bednja: Zbog manjka u proračunu, osmoškolci na bauštelu?

Objavljeno: 18.04.2011. 14:57

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Načelnik Bistrović: Prije uvođenja besplatnog prijevoza samo je 130 osmaša nastavljalo školovanje, a sada ih se školuje 180!

BEDNJA – Da, istina je, zbog vrlo loše novčane situacije u proračunu, upitno je hoće li Općina Bednja za školsku godinu 2011./2012. moći financirati besplatan prijevoz učenika do srednjih škola u Varaždinu i Ivancu. Razlog tomu su isključivo loši potezi središnjih državnih vlasti. Smanjenjem poreznih stopa, država je Bednji, koja je zbog svoje nerazvijenosti i depopulacije svrstana pod posebnu državnu skrb, uzela 68.000 kuna poreznih prihod na mjesec ili gotovo 800.000 kuna na godinu! Prijevoz više nemamo odakle financirati, a to znači da pedesetak osmaša iz siromašnih obitelji ubuduće više neće moći nastaviti školovanje u srednjim školama. Umjesto nastavka obrazovanja i bolje budućnosti, već u najranijim tinejdžerskim godinama završit će na baušteli ili u berbi hmelja u „deželi“!

Izjavio je to bednjanski načelnik Mirko Bistrović, pritisnut morem financijskih briga koje se sve teže rješavaju iz osiromašena općinskog proračuna.

- Podaci pokazuju da je prije uvođenja besplatnog prijevoza školovanje u srednjim školama nastavljalo oko 130 osmaša, jer roditelji djeci nisu mogli financirati skupe autobusne karte. Nakon što smo im omogućili prijevoz, broj srednjoškolaca povećao se na 180! Tko si sada uzima za pravo uskratiti im školovanje i bolju budućnost? – kritičan je Bistrović i podsjeća da Bednja za besplatan prijevoz na godinu izdvaja blizu pola milijuna kuna.

Osim što joj je država poreznom presijom direktno uskratila dio poreznih prihoda, Bednji, s druge strane, nije dala ni glavarine, koje je ta općina trebala dobiti temeljem svrstavanja po Uredbi o indeksu razvijenosti.

- Tom uredbom Bednja je razvrstana u drugu kategoriju i tim slijedom je trebala od države dobiti novčana sredstva iz posebnog fonda, kojima se osigurava jednakomjerni razvitak svih područja u Hrvatskoj. Međutim, iako je država već trebala donijeti odluku o isplati takvih sredstava jedinicama lokalne samouprave, ona to do danas nije učinila, pa smo tako dvostruko zakinuti – izjavio je Bistrović.

Glavarine su spas za bednjanski proračun

Sigurno je da bi takve glavarine općinama poput Bednje značile doslovce spas. Računica pokazuje da bi se, njihovom isplatom, proračun Bednje sa sadašnjih 5,1 milijun kuna povećao na 8,5 do 9 milijuna.

- U tom slučaju, za naše kapitalne projekte (dječji vrtić) više niti ne bismo trebali tražiti potpore države, već bismo ih mogli financirati sami – ocijenila je pročelnica Upravnog odjela Jasminka Grabar.

Komentari