Župan otputovao u Bruxelles na 100. plenarnu sjednicu Odbora regija

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 11.04.2013. 12:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: -

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar otputovao je u Bruxelles, gdje će danas i sutra, kao član izaslanstva promatrača, sudjelovati u radu 100. plenarne sjednice Odbora regija Europske unije.

Prvog dana plenarne sjednice članovima Odbora regija obratit će se član Narodne skupštine Walesa Rhodri Glyn Thomas, koji će se osvrnuti na sinergiju privatnih ulaganja i javnog financiranja na lokalnoj i regionalnoj razini te predsjednik Općinskog vijeća Lapinlahtija Ossi Martikainen, a on će govoriti o Fondu za europsku pomoć za najugroženije.

Drugog dana održavanja sjednice prisutnima će se obratiti zastupnik salsburške regije u Odboru regija Franz Schausberger. Također, za trajanja 100. plenarne sjednice raspravljat će se i o mjerama za jačanje europske industrije, smjernicama Europske unije o državnoj pomoći za spašavanje i restrukturiranje tvrtki u poteškoćama, podršci EU za održive promjene u tranzicijskim društvima, kao i jačanju i fokusiranju EU na međunarodnu suradnju u istraživanju i inovacijama.

Inače, Odbor regija Europske unije osnovan je Ugovorom iz Maastrichta 1992. kao tijelo koje na europskoj razini zastupa interese lokalnih i regionalnih vlasti. Obzirom da Republika Hrvatska uskoro postaje članicom Europske unije, uskoro će imati svoje zastupnike u Odboru regija. Do tada ima pravo na promatrače u deveteročlanom izaslanstvu, koje čine župani, gradonačelnici i načelnici općina.

Komentari