Župan primio članove Husarske garde Varaždinske županije

Piše: eVz

Objavljeno: 07.12.2012. 18:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar upriličio je prijem za članove Husarske garde Varaždinske županije kako bi se informirao o njihovim aktivnostima, a husari su župana upoznali sa nastupima koje su odradili ove godine, ali i onima koje su im tek u planu.

Druženje je bila i prilika da se župan zahvali husarima na sudjelovanju u svim događajima ceremonijalno protokolarnog karaktera.

Vi ste, dragi husari prepoznatljivi znak Varaždinske županije. Hvala Vam što svoje slobodno vrijeme koristite kako biste promovirali tradiciju i povijest naše županije. Nijedna važnija  manifestacija više ne prolazi bez husara, od polaganja vijenaca, dočeka  visokih gostiju, nastupa na starom gradu pa sve do nastupa na mnogim kulturnim događajima - rekao je župan te naglasio kako će Varaždinska županija uvijek u okviru svojih mogućnosti pomagati rad Husarske garde.

S velikom voljom i entuzijazmom djelujemo u Husarskoj gardi i drago nam je da na taj način promičemo bogatu povijest Varaždinske županije. Zaista možemo biti ponosni na našu tradiciju - rekao je zapovjednik Husarske garde Varaždinske županije Kemal Salihović te naglasio kako husari gdje god da se pojave izazivaju pažnju i pozornost i to zbog raskošnosti odora, ali i vještina koje izvode s konjima.

Inače, Varaždinska županija je početkom 2006. godine obnovila Husarsku gardu, legendarnu postrojbu ratnika-konjanika koji potječu još iz 15. stoljeća i pojavljuju se u vrijeme ugarsko-hrvatskog kralja Matije Korvina, koji je u drugoj polovici 15. stoljeća donio odluku da veliki feudi za vojsku daju svakog dvadesetog čovjeka (mađ. husz-dvadeset), po čemu su i dobili ime. Bili su izvježbani elitni borci za posebne zadatke s vrhunskim poznavanjem konjaničkih vještina i bogatim svečano urešenim odorama.

Varaždinska husarska pukovnija bila je jedna od tri aktivne na području hrvatskih zemalja u 18. stoljeću, a koliko su bili uvježbani dovoljno govori podatak da je čak i veliki Napoelon po uzoru na hrabre hrvatske ratnike uveo husare u svoju vojsku.

Primanju je nazočio i zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković.

Komentari