Župan Štromar obišao i kušao mlijeko iz prvog mljekomata u Ivancu

Objavljeno: 08.08.2013. 15:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: varazdinska-zupanija.hr

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar, zamjenik gradonačelnika Grada Ivanca Branko Putarek te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek danas su obišli prvi mljekomat u Ivancu, postavljen u blizini Gradske vijećnice.

>> I Ivanec dobio svoj mljekomat

Mljekomat je u funkciji već nekoliko dana, a pripada obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Gorana Stančića iz Koškovca. Varaždinska županija subvencionirala je nabavu i instalaciju uređaja s dvadeset tisuća kuna.

Mlijeko je kušao i župan Štromar.

- Ovo je šesti mljekomat na području Županije i iznimno mi je drago što je potražnja za svježim, domaćim mlijekom iznad svih očekivanja. Obzirom na kvalitetu mlijeka, uvjeren sam da će jednako tako biti i u Ivancu - zaključio je župan te dodao kako će Varaždinska županija nastaviti sa sufinanciranjem nabave mljekomata svim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji za to pokažu interes.

Zadovoljstvo postavljanjem mljekomata nije krio ni vlasnik OPG-a Goran Stančić te je nadodao kako je mlijeko po cijeni od šest kuna za litru moguće nabaviti cijeli dan.

Inače, OPG Stančić posjeduje petnaest mliječnih krava s podmlatkom, a dnevno proizvodi oko dvjesto litara mlijeka.

Postavljanje mljekomata u Ivancu nastavak je dobre prakse; od prosinca prošle godine mljekomati su postavljeni na tri lokacije u Varaždinu, i to na Gradskoj tržnici, u Jalkovečkoj ulici te pokraj trgovačkog centra Kaufland te u Trnovcu Bartolovečkom i Gornjem Knegincu.

Varaždinska županija, putem Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša već osam godina neprestano provodi programe, projekte i mjere ruralnog razvoja na svom području.

Jedna od takvih aktivnosti je sufinanciranje i nabave mljekomata, čime se pomaže razvoju stočarstva, podiže se isplativost proizvodnje mlijeka te se smanjuje iseljavanje iz ruralnih dijelova Županije.

Komentari