Županija je dobila sredstva za projektiranje Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno: 15.11.2013. 16:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Župan Predrag Štromar se danas na druženju s novinarima dotaknuo nekoliko važnih tema s područja Varaždinske županije.

Jamstvenim fondom za industriju i inovacije ove je godine na području naše županije osigurano 4,4 milijuna kuna.

- Pozivam poduzetnike da se jave na otvoreni natječaj GARA-e za jamstvena sredstva za kredit. Natječaj je otvoren na internetskim stranicama Varaždinske županije. Po ovom modelu čak 75 posto iznosa može dati GARA, odnosno  maksimalno  1,5 milijuna kuna po jednom poduzetniku bez obzira radi li se o već postojećem poduzetniku ili poduzetniku početniku. I modernizacija proizvodnog procesa može se financirati s do 500 000 kuna, a prvenstveno u prerađivačkoj industriji - istaknuo je Štromar.

Županija je dobila sredstva za projektiranje Spinalnog centra Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

Ovaj je projekt prijavljen je putem Ministarstva zdravlja na natječaj programa WBIF (Western Balkan Investment Framework) za sufinanciranje izrade tehničke dokumentacije (studije izvodljivosti, analize troškova i ostalog) te je i prihvaćen za financiranje.

Ovime će troškovi za investiciju procijenjenog iznosa oko 10,8 milijuna eura biti osigurani iz zajma i sredstava EU, što je značajno ostvarenje jer dokazuje kako je ovaj projekt doveden do najvišeg stupnja pripremljenosti.

Inače, projekt transformacije Specijalne bolnice Varaždinske Toplice u destinaciju zdravstvenog turizma osim gradnje spiralnog centra, uključuje i rekonstrukciju postojećih kapaciteta bolničkog kompleksa i hotelskog smještaja te gradnju novog spa hotela. Posebno je stoga važno i pronaći strateške investitore za  gradnju hotela Jupiter (oko 33,000 m2, cca. 48 milijuna eura) koji uključuje izgradnju novog hotela kategorije 4 zvjezdice s kompleksnim uslugama medicinskog wellness&spa programa te adaptaciju hotela Minerva (oko 23,000 m2, cca. 20 milijuna eura) u smislu rekonstrukcije objekta Minerva i uvođenje novih usluga u ponudu, a sve s namjerom kako bi ostvarili suvremenu destinaciju medicinskog i zdravstvenog turizma kroz rekonstrukciju i adaptaciju postojećih kapaciteta te zapošljavanje postojećih i novih stručnjaka.

- U Hrvatskoj ne postoji centar poput Spinalnog centra. Završava se izvedbeni projekat opreme bolnice u Varaždinu i on bi trebao biti gotov u sljedeća dva tjedna. Nakon toga ide sporazum između Centra za energetiku i investicije i Ministarstva zdravlja, nakon čega će ići javna nabava za izgradnju i opremanje kroz javno-privatno partnerstvo. Nadam se da će natječaj krenuti ove godine. Realno je da kad krene javna nabava, ako ne bude problema, za sve bude gotovo za dvije i koji mjesec - rekao je Štromar.

Dodao je da će odjeli nekih bolnica zasigurno biti zatvoreni, a otvorit će se odjeli na razini regije.

Komentari