stanje napeto

eTV - Batinić u današnjoj emisiji: HDZ se ima priliku provjeriti na izvanrednim izborima

Da su Ivančani htjeli Zdenka Đurasa za gradonačelnika, kaže Batinić – onda bi ga već izabrali na proteklim izborima...
Objavljeno: 03.10.2023. 11:48

Zadnja izmjena: 03.10.2023. 11:58

Gost današnje emisije bio je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, koji odbacuje pomisao na jačanje HDZ-a na njegovom području, unatoč tome što njihovoga kandidata sada javno podržavaju i neki vijećnici iz SDP-a.

Da su Ivančani htjeli Zdenka Đurasa za gradonačelnika, kaže Batinić – onda bi ga već izabrali na proteklim izborima.

- HDZ ima mogućnost preko gradskog vijeća ne prihvatiti proračun i tada se ide na izbore, to im je prilika da se provjere. Što se projekata tiče, brza ceste, puno se priča o tome, navodi se niz razloga zašto to kasni. Brza cesta je trebala već odavno biti napravljenja. 2018. godine izdana je lokacijska dozvola, 2012. godine bila je prezentacija studija utjecaja na okoliš, prošlo je pet godina od proteka lokacijske dozvole, a još se nije krenula gradnja. Ja sam optimista, jer to je nasušno potrebno, ali dinamika „sad ćemo do ovde, Ivanca ili Lepoglave“, to je predugo. Građani ju trebaju sutra – riječi su ivanečkog gradonačelnika.

"Stričak ima obavezu dograditi školu, nama to nisu dopustili"

Sličan stav Batinić izražava u pogledu dječjih vrtića i osnovne škole, koji se grade odnosno dograđuju. Za vrtićkim prostorima, kaže, tek se u novije vrijeme javila potreba, a glede škole – u županu Stričaku Batinić ne prepoznaje „zaslužnika“ nego „krivca“.

- Grad Ivanec nije osnivač osnovne škole, to je Županija, to znači da je onda obveza županije da napravi tu školu. Prije tri ili četiri godine, bivši saziv gradskog vijeća, upravo radi potrebe dogradnje i uvođenja jednosmjesnke nastave, tražili smo od našeg gradskog vijeća da preuzmemo osnivačka prava od županije. Međutim, tada isti taj HDZ i SDP nisu htjeli podržati moju odluku. Osobno sam inicirao da kao grad preuzmemo osnivačka prava; definirali smo način financiranja dogradnje i kreditna sredstva, imali smo sve uvjete, građevinska dozvola je postojala. Međutim, i HDZ i SDP su bili protiv toga da mi preuzmemo osnivačka prava. Razlog? Politički – navodi Batinić.

"Bosilj je praktički 'odveden' Ćoriću da otpad dovede u Jerovec"

Ivanečki gradonačelnik na izbore izlazi na nezavisnoj listi Matije Posavca, jer smatra da HDZ sustavno zakida nezavisne grodnačelnika i općenito sjever, provodeći centralizaciju. Ujedno ih smatra krivim i za sve sukobe i sporove koji se u posljednje vrijeme odvijaju u Ivancu, a kojih nije malo. 

- Prvo je zaiskrilo 2021. godine po pitanju odvoza komunalnog otpada od strane Grada Varždina, odnosno Čistoće na naše odlagalište Jerovec. Grad Varaždin, odnosno gospodin Bosilj je bio praktički odveden od strane dva saborska zastupnika HDZ-a, kod tadašnjeg ministra Ćorića da je to šansa da će oni riješiti otpad gradu Varaždin da se dovede u Jerovac. Ustavni sud je upravo taj članak dinamike, koji donosi isključivo ministar, proglasio neustavnom, ono što smo mi tvrdili još 2021. – navodi Batinić kao primjer.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao grodonačelnik Ivanca Milorad Batinić pogledajte ovdje:

 

Komentari