sjednica gradskog vijeća

Bosilj: 'HDZ-ovi gradonačelnici dobili su nalog od Vlade da ne dižu poreze', Čehok: 'Nije stvar samo HDZ-a'

Objavljeno: 28.11.2023. 17:14

Zadnja izmjena: 28.11.2023. 17:51

Foto: Boris Matijašec

Vijećnica Aranka Oreški tijekom aktualnog sata Gradske sjednice govorila je o povećanju poreza na dohodak koji je Grad Varaždin najavio te tvrdi kako HDZ-ove općine i gradovi ne dižu poreze.

Njezin upit gradonačelniku Bosilju glasio je: 'Iz kojeg razloga SDP u Varaždinu uvodi novi porez?'. Na to je gradonačelnik Bosilj odgovorio kako će Grad Vladinim paketom poreznih zakona kojim se ukida prirez ostati bez 5,2 milijuna eura koji su prethodno uračunati u projekcije proračuna za narednu godinu te dodao:

- HDZ-ovi gradonačelnici dobili su nalog od Vlade da ne dižu poreze. Gledao sam proračune Velike Gorice, Osijeka i drugih gradova i vidio sam da uravnotežuju proračun napuhavanjem prihoda od nefinancijske imovine uz nadu da će im HDZ dati novce, a ne Vlada. Mi imamo jedan ozbiljan proračun, to se tako ne radi – tvrdi Bosilj.

Povećanje poreza na dohodak komentirao je i vijećnik Ivan Čehok koji smatra kako je ukidanje prireza dobra stvar, ali da je gradska vlast krenula u krivom smjeru. 

- Umjesto da potpuno ukinu prirez jer su porezni prihodi porasli dvostruko, oni ga vraćaju na 10 posto. Mi ćemo uz Zagreb imati jedan od najvećih prireza. Preraspodjelom mi smo udvostručili porezne prihode, čemu onda još prirez? Nisu samo HDZ-ovi gradonačelnici smanjili poreznu presiju prema građanima, ali činjenica jest da su smanjili oni koji najviše napreduju. A mi idemo još više uzeti građanima. Nije to pitanje HDZ-a, to je pitanje sposobnih i nesposobnih ljudi - tvrdi Čehok.

Komentari