priopćenje za medije

Čačić: Vladine mjere pomoći građanima su samo još jedan igrokaz

Objavljeno: 15.09.2023. 13:01

Zadnja izmjena: 15.09.2023. 13:01

Objava Narodne stranke - Reformisti:

Na konferenciji za medije održanoj danas u Hrvatskom saboru predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić i saborska zastupnica i potpredsjednica stranke Natalija Martinčević kritizirali su mjere pomoći građanima koje je jučer predstavila Vlada RH.

Istaknuli su kako je Vlada ponovno odlučila prirediti igrokaz umjesto ozbiljnih i konkretnih poteza kojima bi se stvarno pomoglo hrvatskim građanima.

„Suština svih velikih priča o zaustavljanju rasta cijena električne energije je u činjenici da cijena proizvodnje struje u Hrvatskoj ovisi o proizvodnji nuklearke Krško i hidrocentrala, čijom proizvodnjom se pokriva pretežni dio potrošnje te ni na kakav način ne ovisi o cijeni energenata na europskom tržištu i ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi Vlada naplaćivala veće cijene.

Problem električne energije u Hrvatskoj je u činjenici da je Vlada od 2012. godine do danas, prebacujući dio profita HEP-a u proračun, građane dodatno oporezivala sa 100-300 milijuna € godišnje umjesto je je odavno završila projekt Hidrocentrale Senj-Kosinj i drugih te time osigurala potpunu neovisnost o električnoj energiji.

Kod mjera pomoći umirovljenicima važno je istaknuti ključnu činjenicu a to je da je 2016. godine visina mirovine iznosila 43% plaće, a danas ona iznosi 35 % plaće, što znači da su mirovine u mandatu Vlada premijera Plenkovića pale za relativno 20 %.

Posebno je tragikomičan bio nastup premijera Plenkovića vezan za smanjenje cijena i to ne zato što je pobrojao „čak 30 artikala“ jer je potpuno jasno da je to kap u moru potreba građana, već zato što je jasno kako će nakon završetka turističke sezone i svođenja tržišta na domaćeg kupca sa smanjenom kupovnom moći, cijene padati.

U cjelini činjenice su slijedeće; Hrvatska Vlada druga je najneuspješnija Vlada u Eurozoni nakon Slovačke. Naša inflacija je čak 40 % viša od prosječne europske a ta nominalna od 7,9 % za većinu hrvatskih građana a posebno umirovljenike nije realna

jer je stvarnost poskupljenje hrane za 17 % a stana i režija za 12 % i to uz sve Vladine pomoći.

  • Vlada je propustila na početku energetske krize zaustaviti rast cijena energenata kao što su to učinile neke druge zemlje već je nepotrebno dugo čekala oduke EU da nam to preporuči.
  • Vlada je propustila donijeti odluku o isplati 13. ili 14. mirovine kao što su to također učinile neke države EU.
  • I Vlada je propustila, barem privremeno svesti na nulu PDV na osnovne prehrambene proizvode.
  • Da je to učinjeno, Hrvatska danas ne bi bila druga najneuspješnija država u Europskoj uniji, ali ako to nismo učinili do sada, bilo bi dobro da se to učini odmah te da se građanima pomogne konkretno a ne igrokazima.“, istaknuo je Čačić.

Komentari