Damir Habijan: Nakon televizije Međimurci su dobili i radio, nas je "vertikala" dovela na marginu

Objavljeno: 01.10.2015. 09:48

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 14:09

Foto: ilustracija

U srijedu, 30. rujna 2015. godine, u sjedištu HRT-a u Čakovcu glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, župan Međimurske županije Matija Posavec i direktor TIC-a Ivan Plačko zaključili su Ugovor o zakupu poslovnog prostora bivše Čakovečke vojarne za proširenje regionalnog centra HTV-a, a na kojem prostoru će početkom 2016. godine krenuti s emitiranjem nova radijska postaja HRT-a radnog naziva "Radio Sjever".

Povjerenstvo HDZ-a grada Varaždina povodom toga oglasilo se priopćenjem za medije u kojem ističu da su sa žaljenjem primilo navedenu vijest, za koju smatraju da "ukazuje na ponovni uspjeh aktualne gradske, ali i županijske vlasti". Napominju kako je u rujnu prošle godine HDZ predlagao da sjedište regionalnog studija HRT-a Sjeverozapad bude u Varaždinu, i to u prostoru nikad dovršene zgrade koja je trebala biti regionalni RTV centar.

- HDZ je tada naglašavao kako pri donošenju konačne odluke o odabiru središta za regionalni HRT centar Sjeverozapad valja imati na umu da u Međimurskoj županiji ima 29.548 pretplatnika godišnje, od kojih je prikupljena pristojba u iznosu od 28.368.000,00 kuna godišnje, a u Varaždinskoj županiji ima 47.112 od koji se prikupi 45.216.000,00 kuna od pristojbe. Nažalost, unatoč apelu HDZ donijeta je odluka da sjedište regionalnog HRT centra Sjeverozapad bude u Čakovcu - ističu u HDZ-u.

- Sada nepunih godinu dana nakon što je Grad Varaždin ostao bez sjedišta regionalnog HRT centra Sjeverozapad, grad Varaždin propustio je priliku da kao najveće i najznačajnije gospodarsko, kulturno, političko i društveno središte sjeverozapadne Hrvatske izbori sjedište budućeg „Radio Sjever“ - zaključuju.

Povjerenstvo HDZ-a grada Varaždina svjesno je, kako nadalje napominju, da je navedena odluka u isključivoj nadležnosti Uprave HRT-a, međutim, žalosti ih na koji način aktualna gradska vlast, nakon gubitka sjedišta HRT-ovog regionalnog centra, sjedišta Sveučilišta Sjever, promatra odlazak svih važnijih institucija iz grada Varaždina.

- Postavlja se pitanje, gdje je nestala vertikala vlasti na koju se aktualna gradska vlast pozivala, i zbog čega se grad Varaždin za vrijeme „kukuriku koalicije“ postao umjesto središta sjeverozapadne Hrvatske na margini svih događaja? - kažu.

Povjerenstvo HDZ-a grada Varaždina stoga traži da sve političke stranke zastupljene u gradskom vijeću Grada Varaždina u interesu Grada Varaždina sjednu za isti stol i zauzmu jasan stav o položaju Grada Varaždina kao sjedišta Sjeverozapadne Hrvatske, odnosno da svi zajedno bez obzira na političku pripadnost pokažemo da postoje pitanja koja su iznad dnevne politike.

Komentari