sjednica gradskog vijeća

Cijenu dječjeg vrtića raspravljali HDZ i Bosilj

Objavljeno: 26.09.2023. 18:59

Zadnja izmjena: 26.09.2023. 18:59

Posljednjih dana aktualna tema poskupljenja cijene dječjih vrtića pojavila se i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina, prilikom čega su vijećnici HDZ-a, kao što su ranije najavili, iznijeli svoje argumente protiv ove odluke.

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske nedavno je donijela uredbu kojom se omogućuje smanjenje roditeljske participacije u cijeni dječjeg vrtića, a Gradska organizacija HDZ-a gradonačelnika Nevena Bosilja prozvala je da unatoč tome oni dižu cijene vrtića. 

- Ako imamo dobro punjenje proračuna u prvih pola godine, zašto se dižu cijene vrtića? Slažem se, zatekla nas je inflacija. Kako to da inflacija nije utjecala na cijenu vrtića u Ivancu, Ludbregu, Lepoglavi... Tamo je isto rasla ekonomska cijena vrtića, ali JLS je iznašao sredstva da roditelji to ne osjete. Hvala gradonačelniku što je empatičan prema zaposlenicima u vrtićima, to cijenim. No, u vrtić idu i djeca čije majke rade u trgovinama i tvornicama, kada ćemo pokazati empatiju prema njima? Također, ako imamo toliko sredstava, imamo i mjesta za izgradnju još barem jednog dječjeg vrtića - rekla je vijećnica Spomenka Kiđemet-Piskač zatraživši pisani odgovor.

'Nažalost, nema tih novaca'

Gradonačelnik Bosilj je odgovorio kako plaće zaposlenika u vrtićima u gradskom proračunu ove godine iznose 27 posto više nego prije, dodavši kako bi prema uredbi Vlade Grad Varaždin trebao dobiti oko 380 tisuća eura, što nije dovoljno ni za navedeno povećanje plaća.

- Za mene su sva djeca jednaka i za svako dijete se mora dati ista subvencija. Izjednačili smo subvencije za gradske i privatne dječje vrtiće. Svaki roditelj dobiva 167 eura za njegovo dijete u vrtiću. Cijela ova hura zapravo je ispala za oko 750 djece u gradskim vrtićima, a roditelji 950 djece u privatnima su sretni jer je Grad tri puta stao uz njih. Ja bih isto bio sretan da su vrtići besplatni. Nažalost, trenutno nema tih novaca da imamo besplatne vrtiće - rekao je Bosilj.

Komentari