škvarić bez dlake na jeziku

eTV - 'HDZ ima sustav, ljude i donosi odluke. A Batinić? Koji je nezavisni ikad opstao?'

Objavljeno: 18.10.2023. 12:38

Zadnja izmjena: 18.10.2023. 12:38

Dok je SDP prije deset godina zamalo upropastio gradove i općine, HDZ prema mišljenju županijskog vijećnika HNS-a Marijana Škvarića ima sustav i ljude koji su u stanju provesti konkretne stvari poput aktualne odluke o sufinanciranju dječjih vrtića ili fiskalnom izravnanju jedinica lokalne samouprave.

Škvarić se poziva na iskustvo iz vremena kada je HNS bio u koaliciji s SDP-om, a on saborski zastupnik.

- Kada je SDP bio na vlasti, skoro je upropastio gradove i općine s brdsko-planinskim statusom jer je drastično smanjio prihode svojim odlukama. Njihovom je odlukom gradski proračun, konkretno Grada Lepoglave za 50 posto bio manji 2013. pa i 2016. godine. Za razliku od toga, HDZ je prepozao tu problematiku i donio odluku o fiskalnom izravnanju gdje se garantira prihod po glavi stanovnika u određenom iznosu i tu razliku, ako ta općina i grad ima manje, subvecionira, odnosno izravnava država. Taj potez je nama povećao prihode za 40 posto - istkanuo je Škvarić.

'Koja nezavisna lista je opstala?'

Škvarić nije niti potvrdio niti demantirao zajednički nastup HNS-a i HDZ-a na parlamentarnim izborima, a komentirajući listu Matije Posavca i Milorada Batinića, postavio je pitanje "koja je nazavisna lista ikad dugoročno opstala"?

- Svakoj političkoj opciji želim puno zdravlja, uspjeh će se pokazati na izborima, ali koja je nezavisna lista dugo opstala i postigla rezultate? U nezavisnoj listi, svaki sudonik ima osobne interese. Svaki je nezavisan za sebe, a u mnogim stvarima trebate imati konsenzus. Stranke ipak imaju hijerarhiju gdje se stvari kordiniraju i dogovaraju na većim i drugim razinama, ovdje mislim da svatko gleda samo svoj interes - rekao je Škvarić.

 

'Svejedno je: Ivkom, Varkom ili Međimurske vode'

Škvarić sumnja i da će Batinić uspjeti zadržati Ivkom u vlastitim upravljačkim rukama, a uvjeren je kako to nema ni smisla, jer nije "slučajno" da su se svi ostali gradovi i općine bez protivljenja priključili Varkomu.

- Kad uspoređujem Varkom i Ivkom, Varkom ima reference i financijsku snagu, uz mnoge provedene aglomeracije, da to može provesti i na našem području. S druge strane, Ivkom ima 19 zaposlenih, ono je bilo najmanje komunalno poduzeće u Varaždinskoj županiji sa stalnim gubicima. Jako dobro znamo kako upravlja i on svojom vodom. Rekao sam sto puta, svejedno mi je hoće li to biti Ivkom, Varkom ili Međimurske vode, samo hoću da grad Lepoglava dobije kanalizacijski sustav kao što ga u ovom trenutku provode sve kolege - rekao je Škvarić. 

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić pogledajte ovdje: 

 

Komentari