današnja emisija

eTV - Matija Posavec: 'Dat ću sve od sebe da zaštitim 400 kućica na obali Drave'

On naime smatra kako konkretno rješenje za ovaj slučaj postoji, budući da su ga sprovele i neke druge regije sa sličnim slučajem u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama...
Objavljeno: 09.04.2024. 11:54

Zadnja izmjena: 09.04.2024. 11:54

S obzirom da je prije nekoliko mjeseci naloženo uklanjanje određenog broja kućica na lijevoj obali starog korita rijeke Drave, za komentar u našem eTV studiju pitali smo predsjednika Nezavisne platforme Sjever te ujedno i župana Međimurske županije Matiju Posavca.

On naime smatra kako konkretno rješenje za ovaj slučaj postoji, budući da su ga sprovele i neke druge regije sa sličnim slučajem u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama. Ipak, ističe, najveći je problem što Hrvatske vode imaju svoja pravila, dok HEP ima svoja, a pritom je regionalna samouprava nemoćna.

- Što se tiče kućica na Dravi, tu trebaju za stol sjesti i predstavnici Hrvatskih voda i predstavnici HEP-a jer je do sada situacija dosta nedefinirana, a ljudi, prema mojim saznanjima, dobivaju naloge za rušenje i inspekcijske nadzore. Ja sam protiv toga da se ruši 400 kućica na Dravi i napravit ću sve da se to ne dogodi, a s druge strane treba ljudima dati neku garanciju da se to legalizira, da dobiju nekakav papir u okviru indunancijskog područja, ali ako se nešto desi, recimo poplava, da odgovornost preuzima vlasnik - rekao je Posavec.

'Može i cesta do Tokija biti u proceduri'

Posavec se osvrnuo i na nedavne prozivke člana Uprave Hrvatskih cesta Alena Leverića koji je rekao kako "Posavcu uvijek nešto 'ne štima' i nešto se u Međimurju 'ne radi', a u ovom trenutku je 67 milijuna eura u projektima u Međimurskoj županiji" te kako je izgradnja obilaznice Nedelišća "u proceduri".

- Izjava da je u proceduri je točna, međutim u proceduri je cestogradnja zadnjih već 20 godina. Ako je gospodin Leverić kao jedan od vodećih ljudi koji odlučuju o dinamici i planovima cestogradnje time zadovoljan, ja nisam. Želim konkretne rokove, mi se nismo kod nekih cesta pomakli od onoga št je bilo prije deset godina. Sve može biti u proceduri. U proceduri može biti i cesta do Tokija, ali bitna je realizacija koja ide puno presporo - ističe.

'Jedna bolnica i 250 tisuća pacijenata? Bedasta ideja'

U jučerašnjoj je emisiji HDZ-ov kandidat Siniša Jenkač rekao je kako je, ukoliko se bolnice uspiju vratiti županijama, prihvatljivije da djeluju koherentno, a ne da se u krugu ljudima dohvatljivog broja kilometara natječu u jedno te istim stvarima, što je komentirao i Posavec.

- To ima logike, ali ne da se nešto ukida ili zatvara. I ja sam čuo te priče ranijih godina o udaljenosti između Varaždina i Čakovca od 10 kilometara, pa "što će vam dvije bolnice?". To je potpuno bedasto razmišljanje. Nije Varaždin i Čakovec, nego krajnja točka Međimurja, odnosno Kotoriba i krajnja točka Varaždinske županije iza Trakošćana. To je 100 kilometara 250 tisuća stanovnika i tu dvije bolnice imaju smisla - rekao je.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao predsjednik Nezavisne platforme Sjever i župan Međimurske županije Matija Posavec pogledajte ovdje:

 

Komentari