u africi

Foto - Martinčević prisustvovala skupštini Interparlamentarne unije u Ruandi

Objavljeno: 22.10.2022. 09:19

Zadnja izmjena: 22.10.2022. 09:19

Saborska zastupnica Natalija Martinčević, predsjednica Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji prisustvovala je 145. skupštini Interparlamentarne unije u Kigaliju u Ruandi.

Inače, Interparlamentarna unija globalna je organizacija nacionalnih parlamenata. Na Skupštini na kojoj je sudjelovalo preko 1.200 zastupnika iz 120 nacionalnih parlamenata, Natalija Martinčević raspravljala je o položaju žena i mladih te izazovima u novonastalim svjetskim okolnostima. U svom izlaganju osvrnula se na situaciju u Hrvatskoj te inicijativu vezanu uz promjenu Ustava kojim se osigurava pravo žena na izbor.

Na Skupštini u Ruandi donesena je i posebna rezolucija "Osuda invazije na Ukrajinu i naknadne aneksije teritorija u obrani teritorijalne cjelovitosti svih država". Parlamentarcima se obratio i predsjednik Ruande Paul Kagame koji je govorio o razvoju i napretku Ruande nakon strašnog genocida u kojem je ubijeno više od milijun ljudi.

U sklopu prisustvovanja na Generalnoj skupštini, Martinčević je posjetila i Obrazovni centar "Otac Vjeko" u Kivumu kojeg je prije dvadeset godina osnovao hrvatski franjevački misionar fra Ivica Perić koji već trideset godina vodi franjevačke misije u Africi. Tamo se trenutno obrazuje 670 djece gotovo je u potpunosti izgrađen donacijama građana i tvrtki iz Hrvatske, a u Centru volontiraju i mladi iz Hrvatske. Uz obrazovanje, Centar djeci osigurava i topli obrok koji je većini djece i jedini obrok u danu stoga je Martinčević najavila aktivni angažman u prikupljanju donacija za pomoć Centru i djeci Ruande.

Komentari