8. ožujka

Foto - Reformisti u Varaždinu obilježili Dan žena uz podjelu jaglaca

Objavljeno: 08.03.2024. 15:39

Zadnja izmjena: 08.03.2024. 15:39

Narodna stranka - Reformisti čestitala je danas Međunarodni dan žena prigodnom podjelom jaglaca u Varaždinu kojoj su prisustvovali i predsjednik Reformista Radimir Čačić te predsjednica Županijske organizacije i saborska zastupnica Natalija Martinčević.

Kako su tom prilikom rekli, danas u Hrvatskoj žene i muškarci nemaju jednaka prava i mogućnosti u svim područjima života i stoga je nužna snažnija angažiranost društva za postizanje pune ravnopravnosti žena. Dodali su i kako statistički podaci te svakodnevni realitet ukazuju na to da žene i muškarci nemaju jednaka prava i mogućnosti, istaknuvši pritom kako su žene manje zaštićene na tržištu rada gdje manje plaćene poslove te kako je prosječna neto plaća žena prošle godine bila za 66 eura niža od neto plaće muškaraca, dok su mirovine žena u prosjeku niže 20 posto.

- Poseban problem je nasilje nad ženama i to od uznemiravanja na radnom mjestu pa do najtežih oblika zlostavljanja od kojih je prošle godine čak devet završilo smrću žena. Sve te nejednakosti a posebno nasilje nad ženama najčešće se prešutno odobrava i dapače potiče kroz ne sankcioniranje pa i podržavanje nasilnika. Kvalitetnijim zakonskim rješenjima i  njihovom provedbom u praksi, istaknuli su, žene treba zaštiti od diskriminacije na tržištu rada, zaštiti ih od nasilja a ukupnim politikama osigurati uvjete za kvalitetniji život. HDZ-ova Vlada sve je to propustila učiniti i sada je pred nama izaberemo Vladu koja će taj posao odraditi - rekli su.

Komentari