Gladni učenici, pobačaji i Čačićev porez na Aktualcu Županijske skupštine

Objavljeno: 29.06.2015. 16:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Prije ljetne stanke, vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije održali su 18. sjednicu s dvadeset točaka dnevnog reda, a da neki još nisu na godišnjim odmorima vidjelo se po brojnim pitanjima na Aktualnom satu, na kojem su se pretresle razne teme, od gladnih učenika, pobačaja, loših cesta do navodno neplaćenog poreza Radimira Čačića.

Aktualni sat započeo je pitanjem kandidature Grada Varaždina i regije Sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Vijećnike je zanimalo koliko je Varaždinska županija sudjelovala u samom projektu, zašto nismo prošli dalje i je li podrška Županije bila dovoljna. Nadalje, što je s JPP projektom nagodgradnja škola te proširenja varaždinske kirurgije.

Što je sa sigurnošću u Varaždinskoj županiji, kada će se otvoriti laboratorij za vađenje krvi u Kolodvorskoj ulici, što je s obnovom ceste Lipovnik - Horvatskoj, koja je u vrlo lošem stanju, kao i financijska pomoć Gradu Varaždinu, bila su samo neka od pitanja postavljena županu Predragu Štromaru.

- Što se tiče kandidature za EPK 2020, Varaždinska županija je pomagala ovom projektu. Zašto se nije prošlo dalje, tek ćemo vidjeti kad dobijemo točne razloge. O JPP modelu prema kojem nadograđujemo škole mogu reći da smo u drugom krugu natječaja, a tvrtke trebaju u sljedećih mjesec do dva poslati svoje obvezujuće ponude. Očekujemo da će biti pravovaljane i da ćemo tijekom ove godine sklopiti ugovore. Također, što se tiče nadogradnje kirurgije, nekoliko tvrtki se javilo na prvi krug natječaja. Nekoliko ih je odabrano kao one koje mogu dati svoje ponude, a sad je na njima da ih napišu, a mi ćemo kroz dva i pol mjeseca imati otvaranje ponuda - rekao je Štromar.

Vijećnik iz redova HDZ Ivo Loborec napomenuo je kako je bio neugodno iznenađen brojkom od gotovo 1300 djece kojima roditelji ne mogu platiti obrok u školi. Pitao je župana može li Županija osigurati i toj djeci obroke, ukoliko se ne dobije pomoć Ministarstva socijalne skrbi. Također, zanimalo ga je može li se i srednjoškolcima koji su u teškoj financijskoj situaciji osigurati obrok u školi.

- Varaždinska županija vodi brigu o svojim osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Ukoliko država ne osigura siromašnoj djeci obrok, mi ćemo se vratiti na stari model koji smo prakticirali dosad, a taj je da jedinice lokalne samouprave, dakle gradovi i općine osiguraju obrok siromašnoj djeci u školama. Što se tiče srednjoškolaca, mi puno ulažemo na tom području i što se tiče prijevoza srednjoškolaca, za što su potrebni veliki iznosi - naveo je župan.

Na pitanje što će biti s projektom pmoćnika u nastavi u idućoj školskoj godini, s obzirom da je ovogodišnji finaliziran, župan je odgovorio kako se treba javiti na novi natječaj i prema uvjetima vidjeti što Županija može.

- Projekt pomoćnka u nastavi je jednogodišnji projekt i on će biti ovih dana u potpunosti finaliziran. Ovdje se govori o projektima s pomoćnicima u nastavi u nadolazećem razdoblju, kojima bi trebala Europska komisija i Vlada RH trebala osigurati sredstva. Mi se tu ponovno trebamo javiti na natječaj i eventualno osigurati sredstva za novu školsku godinu. Dobili smo informaciju da će oko 50 posto sredstava biti osigurano za sljedeću godinu. Dakle, trebamo se prijaviti na natječaj i prema uvjetima vidjeti na koji ćemo se način prilagoditi i osigurati onaj dio koji će biti potreban - objasnio je župan Štromar.

Vijećnika Anđelka Stričaka zanimalo je ima li Varaždinska županija popis poreznih dužnika, osobito onih koji duguju Županiji. Prema Stričakovim riječim, u knjizi "Uspon Radimira Čačića" navode se porezna dugovanja i Coninga te ga je zanimalo je li ta dugovanja Radimir Čačić otplatio.

- Već smo nekoliko puta tražili od Porezne uprave popis poreznih dužnika, no taj popis nikako da dobijemo. Revizija je utvrdila nepravilnosti i donijela mišljenje da taj popis možemo dobiti, no Porezna nam taj popis još nije dostavila. Što se tiče poreznih dugovanja Radmimira Čačića, to što je on ostao dužan, ja ne znam. To vam neka on odgovori - rekao je Štromar.

Na sjednici Županijske skupštine danas se govorilo i o pobačajima u Varaždinskoj županiji. Temu je povela vijećnica Snježana Sučić iz redova HRAST-a. Nju je zanimalo što Varaždinska županija radi po pitanju natalitetne politike, s obzirom na to da se po broju pobačaja nalazimo u samom vrhu na razini Hrvatske.

- Vodeća smo županija u mnogim segmentima, ministarstva nas hvale. a vodeći smo i po broju pobačaja. Sa 739 prekida trudnoće zauzimamo drugo mjesto u Hrvatskoj, odmah iz Zagreba. Postoje li kakva savjetovališta za žene koje pobace? Kakva psihološka pomoć? Kakva je natalitetna politika naše Županije? Jučer sam bila na misi u varaždinskoj katedrali i iz glave mi ne izlaze riječi biskupa Mrzljaka koji se pitao "koja je razlika između čedomorstva i ubojstva u Tunisu" - pitala je vijećnica iz redova HRAST-a. 

Župan Štromar odgovorio je kako Varaždinska županija puno ulaže u obrazovanje, kao i u razvoj manjih naselja, općina i gradova kako bi se podigao standard života i obrazovanja.

- Izuzetno brinemo da sva naša mjesta, općine budu jednako razvijene. Radimo na tome da nema iseljavanja, da mladi ljudi imaju prilike ostati ovdje, zasnovati obitelj, radimo na njihovom obrazovanju kako bi se podigla razina znanja i izbjegle ovakve situacije. Želja nam je podići i standard naših žitelja, što su sve aktivnosti pronatalitetne politike - odgovorio je župan.

Što se tiče laboratorija za vađenje krvi u Kolodvorskoj ulici, nabavlja se gotovo sva nova oprema kako bi on u potpunosti bio opremljen i zadovoljavao sve potrebne uvjete, a za sigurnost u županiji Štromar je istaknuo kako smo na trećem mjestu po sigurnosti u cijeloj Hrvatskoj. Što se tiče riješenja financijske krize u kojoj se našao Grad Varaždin, varaždinski župan naglasio je kako su u Gradu pronašli trenutno rješenje te da su dovoljno sposobni da ga i u konačnici u potpunosti riješe.

Komentari