Habuš i Rojnik o EPK 2020: Prevladali su novac i obećanja, ali naši projekti idu dalje

Objavljeno: 07.07.2015. 12:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: V. Mihalić

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, njegov zamjenik Vjeran Radelić i voditelj projektnog tima za EPK 2020 Raymond Rojnik danas su u Gradskoj vijećnici komentirali mišljenje Povjerenstva o neprolasku Varaždina i regije Sjever u drugi krug utrke za Europskom prijestolnicom kulture 2020.

Kako su više puta naglasili, razloga za nezadovoljstvo nema, jer se svi projekti temelje na tome što Grad želi u svojoj budućnosti i u kojem smjeru razvijati kulturu. Unatoč tome što nema titule, projekti iz programa za EPK 2020 će se nastaviti pod drugim imenom.

- Prije svega velika zahvala svima koji su se uključili u ovaj projekt. Ja se neću upuštati u neke analize, 12 ljudi povjerenstva je donijelo svoju odluku. Činjenica jest da smo gradili strategiju na temelju onog što imamo, što ima ova regija i onog što bismo sebi željeli priuštiti u razdoblju koje je pred nama. To smo isticali više puta. Titula nam je bila snažan motiv, a mogla je biti i dodatna reklama. Međutim, toga sad nema pa program nećemo nazivati EPK 2020, već ćemo mu dati neki drugi naziv i krenuti u njegovu realizaciju - najavio je gradonačelnik Goran Habuš i dodao kako će se s gradovima partnerima potpisati novi sporazumi kako bi se pod novim imenom krenulo u realizaciju projekata u programu

>> Nedostatak umjetničke i europske vizije razlozi ispadanja iz utrke za EPK 2020

Raymond Rojnik naglasio je kako je očito da je presudila financijska dimenzija programa, a ne ona europska. Mnogo je toga pohvaljeno, kao što je to zajedništvo i suradnja više gradova, no primjedbe su uzete na neke stvari koje su drugim gradovima pohvaljene.

- Detaljno analizirajući izvješća panela svih gradova zaključili smo da samo jedna stvar nije bila zjednička svima. Dakle, europsku dimenziju predbacuju da je loša manje-više svim gradovima, isto tako upravljačke sposobnosti. Međutim ono što je bilo su financijska sredstva koja su predstavljena od grada, u našem slučaju od gradova, i mi smo tu očito bili preiskreni i prerealni. Prikazali smo ono što je u našoj mogućnosti, bazirali smo se na vlastite prihode, prihode Ministarstva kulture, fondova. Od samog programa očekivalo se vjerojatno puno više. Naravno da nismo to pisali da ne bismo kasnije imali problema, koje će neki imati - rekao je Rojnik.

Trebalo je odgovoriti na stotinjak pitanja, a na svega četiri do pet pitanja nije zadovoljeno. Kako je istaknuo Rojnik, ono što se Varaždinu i regiji Sjever uzelo kao primjedba, kod nekih drugih gradova je pohvaljeno kao dobro.

- Pohvaljeno je jedinstvo, zajedništvo i umrežavanje gradova i strateški pristup tome. Nejasnoće oko "spoja nespojivog" možemo isto tako ukloniti. Rekao je gradonačelnik, ono što je nama spoj nespojivog, možda Fincu ili Portugalki nije, jer je to vrlo subjektivan pristup. Ali tradicionalno shvaćanje kulture i baštinski pristup je upravo trebao biti kontrapunkt modernim izričajima, suvremenijim, što se također navodi u Pijavnoj knjizi - rekao je Rojnik i dodao kako je u ovome sudjelovao impresivan broj ljudi, a u prijavnoj knjizi preko 90 posto projekata su odabir stanovnika i udruga s ovog područja.

- To su njihove ideje, razmišljanja. Nama recimo to nije uzeto u obzir, a pohvaljen je Dubrovnik koji primjerice takvih sadržaja ima tek 30 posto. Radi se i o dosta čudnim i možda nedovoljno objašnjenim interpretacijama. Također, nije točno da nismo naveli partnere s kojima bismo surađivali - napominje Rojnik.

Također, rečeno je kako podatak o nedostatku programa koji bi privukao široke mase Europske unije, kao što se to istaknulo, nije točan.

- Taj program definirao bi se nakon prve faze, a u objašnjenju titule EPK stoji da upravo ta titula privlači ljude iz čitave Europe. Smatramo da su ovog puta prevladali novac i obećanja. Mi smo kroz edukaciju naučili da nema lažnih obećanja, da nema preuveličavanja, već da moramo biti realni i time smo se vodili - napomenuo je Rojnik.

Cijelo izvješće Povjerenstva možete pročitati ovdje.

Podsjetimo, u izvješću Povjerenstva stoji kako su razlozi ispadanja iz utrke za EPK 2020 nejasna kulturna strategija i cilj, nedostatak umjetničke i europske vizije. Povjerenstvo, koje čini 12 članova, u svom obrazloženju navodi kako je prepoznat pozitivan iskorak umrežavanja gradova hrvatskog sjevera, međutim Strategija vezana uz EPK 2020 je samo ukratko objašnjena u Prijavnoj knjizi i u prezentaciji te ju nisu uspjeli do kraja shvatiti, kao ni što ona želi postići na srednjoročnom planu. Najveća mana prijave je, prema mišljenju Povjerenstva, program koji ne može privući širu europsku publiku iz čega se zaključuje da nije dovoljno razvijena europska dimenzija u samom sadržaju programa.

Komentari