I Željko Kušter uložio žalbu na izbor Koščaka za glavnog tajnika ZŠU-a

Objavljeno: 14.07.2015. 18:27

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:24

Foto: Facebook

Nakon što je Damir Premužić uložio žalbu na izbor Patrika Koščaka za glavnog tajnika Zajednice športskih udruga Grada Varaždina, svoju žalbu una isti izbor podnio je i Željko Kušter.

Kušter je bivši predsjednik RK Varteks Di Caprio i sadašnji Viši savjetnik za mjesnu samoupravu u Gradu Varaždinu. On se također kandidirao za glavnog tajnika, a izbor Koščaka smatra unaprijed dogovorenim.

- Poznato je da Patrik Koščak ne ispunjava uvjete natječaja iz razloga što nema pet godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima, a niti je ugledni sportski djelatnik. Iz svega navedenog slijedi da ostalim kandidatima nije niti pružena mogućnost da ravnopravno sudjeluju u postupku izbora kandidata jer je unaprijed "dogovoreno" da isti bude imenovan - navodi Kušter u svojoj žalbi.

U samom natječaju navedeno je da će prednost pri izboru imati osoba koja poznaje sustav i djelovanje sporta, koja je ugledni sportski djelatnik i koja ima iskustva na rukovodećim poslovima u sportu, o čemu se, smatra Kušter, nije vodilo računa prilikom izbora.

- Ne osporavam stručnost kolege Patrika Koščaka, ali se pitam po kojim je kriterijima Izvršni odbor donio odluku o izboru istog, odnosno zašto je njemu i u toj točki dana prednost u odnosu na ostale kandidate, iako je među prijavljenim kandidatima bilo i uglednih sportskih djelatnika koji ne samo da imaju iskustava na rukovodećim poslovima u sportu nego su cijeli život posvetili sportu. Očigledno je da Izvršni odbor, o istom, prilikom izbora kandidata uopće  nije vodio računa - smatra Kušter i dodaje kako je postupak izbora kandidata bio diskriminirajući i netransparentan bez jasno postavljenih kriterija temeljem kojih se Izvršni odbor odlučio za izabranog kandidata.

- Također, u natječaju je došlo do proceduralne pogreške jer u istom nije niti spomenuti Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, a koji je važeći akt  za ZSUGV-a, zbog čega smatram da je Izvršni odbor, a posebice njegov predsjednik  povrijedio i Statut ZSUGV-a kojim je eksplicitno navedeno tko može obavljati funkiju Glavnog tajnika - navodi Kušter.

Kušter dalje smatra da su izborom kandidata Patrika Koščaka povrijeđeni i drugi zakoni, ponajprije Zakon o radu kojim je propisana zabrana svake izravne i neizravne diskriminacije na području rada i radnih uvjeta, uključujući kriterije za odabir i uvjete pri zapošljavanju. Prilikom izbora kandidata za glavnog tajnika povrijeđen je i članak 291. st.1.Kaznenog zakona Republike Hrvatske  jer je Izvršni odbor odnosno predsjednik istog, koji je i ujedno predsjednik ZSUGV-a, svojim položajem i utjecajem omogućio imenovanje Patrika Koščaka za Glavnog tajnika, tvrdi Kušter, lobirajući za istog, bez jasno postavljenih kriterija koji su doveli do takve odluke čime su diskriminirali ostale kandidate prijavljene na natječaj.

- I na kraju, jedan od uvjeta izbora kandidata je da se nije ogriješio o etičke norme i moralna načela sporta i olimpizma pa se stoga pitam nije li isto učinjeno prilikom sam prijave na natječaj od strane Patrika Koščaka obzirom da je isti u trenutku podnošenja prijave na natječaj znao da ne ispunjava uvjete iz točke 3. i 4. natječaja. Iz svega navedenog slijedi  da se osim istog i sam Izvršni odbor izborom kandidata koji ne ispunjava uvjete iz natječaja ogriješio o etičke norme i moralna načela - kaže Kušter i dodaje kako svojom žalbom također traži da se izbor i natječaj ponište te da se raspiše novi natječaj i izabere osoba koja će ispunjavati njegove uvjete.

Komentari