ORAH Varaždin: Prodaja Termoplina podsjeća na privatizaciju devedesetih

Objavljeno: 30.06.2015. 10:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Varaždinska organizacija Održivog razvoja Hrvatske (Orah) priopćenjem je reagirala na događanja u Gradu Varaždinu vezano na prodaju Termoplina te općenitoj situaciji u našem gradu.

Kako kaže Tibor Vuković, v.d. predsjednik GO Orah Varaždin, koji potpisuje priopćenje, gradonačelnik Goran Habuš podsjeća ga na "sposobne menadžere" koji su privatizacijom stekli velike tvrtke.

- Svojim zalaganjem za prodaju Termoplina gradonačelnik Habuš neodoljivo podsjeća na brojne hrvatske tajkune i „sposobne menadžere“ koji su u privatizaciji u vlasništvo stekli velike tvrtke. Iz iskustva nam je jasno kako se upravlja onime što se olako dobije. Srećom 90-ih se nitko nije  sjetio  da privatizira tvrtke jedinica lokalne samouprave pa je tako naš gradonačelnik danas u problemu  kako prodati najvredniju gradsku imovinu - smatra Vuković dodajući kako je u spomenutoj privatizaciji većina novih zaslužnih vlasnika odlučila svoj  interes ostvariti kroz imovinu, a ne kroz rad i dobro upravljanje.  

Vuković navodi da iako nikada nije radio u privatnom sektoru, gradonačelnik razumije  te principe pa je i on odlučio da je najbolje prodati gradski udio u Termoplinu i lagodno pune kase dočekati kraj svog mandata.

- Gradonačelnik nije kriv što se našao na toj  funkciji , on je  postavljen od ondašnje politike i tadašnjih  moćnika jednako kao što neki devedesetih ni  krivi ni dužni preko noći postali  tajkuni. Uzimajući u  obzir sve činjenice, iskustvo u upravljanju, neovisnost, osobni stav, karizmu i osjećaj za pravednost gradonačelnika, teško je očekivati druga rješenja osim prodaje gradske imovine. Ako prijedlog o prodaji Termoplina kojim slučajem bude realiziran ne preostaje nam ništa drugo nego da se nadamo da gradska vlast neće biti jako aktivna i da prije kraja svog mandata u nekom sporu ili  podignutom kreditu neće izgubiti npr. gradsku tržnicu - smatra v.d. predsjednika GO Orah Varaždin.                       

Nadalje, prema mišljenju Vukovića, od zadnjih lokalnih izbora nije se realizirao ni jedan kapitalni projekt.

- U gradu  nema ozbiljnih investicija, rijetki ulagači otvaraju  pogone u  Međimurju  ili okolnim općinama, smeće još stoji  na ulazu  u grad, postoje  brojni  sporovi s neizvjesnim procjenama konačnog  rješenja. U trenutku kad je centralna država u kojoj važnu riječ  ima i  stranka  našeg  gradonačelnika  odlučila daljnjom centralizacijom oduzeti  jedinicama lokalne samouprave prihode od poreza na dohodak, naš gradonačelnik nije našao  potrebnim suprotstaviti se stranačkoj stezi i reći da će bez tog novca mora prodavati vrijednu gradsku imovinu - navodi Vuković.

Komentari