Pala odluka: Lokalni dužnosnici ostaju bez prekovremenih, božićnice, regresa, dara za djecu...

Objavljeno: 13.07.2015. 12:37

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:24

Foto: Arhiva eVaraždin.hr

Ministarstvo uprave raščistilo je nejasnoće oko dodataka na plaće lokalnim dužnosnicima, a do kraja rujna ove godine, svi župani, gradonačelnici i načelnici te njihovi zamjenici moraju si ukinuti dodatke na plaću.

Bez dodatka na plaću već je ostao zamjenik varaždinskog gradonačelnika Vjeran Radelić. Radelić je primao dodatak na plaću u iznosu od dvije tisuće kuna temeljem svog magisterija, a od 2011. do 2015. zahvaljujući tome primio je ukupno 85 tisuća kuna.

Sam Radelić istaknuo je kako Zakon kojim se definira plaća dužnosnika nije bio u potpunosti jasan. Tako su mnogi gradovi i županije odnosno njihova predstavnička tijela, kad je riječ o plaćama dužnosnika, donosili odluke koje nisu bile u skladu sa Zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Ministarstvo uprave sada je tome odlučilo stati na kraj, a jedinicama lokalne i regionalne samouprave šalju naputak o ukidanju dodataka.

Lokalni političari tako neće primati božićnicu, regres ili dar za djecu, nema dodataka na plaću temeljem znanstvenog stupnja, odnosno ostali su bez dodatnih prava iz kolektivnih ugovora.

- Nemaju obavezu evidentirati radno vrijeme, nemaju pravo ni na prekovremene, nemaju pravo ni na godišnji odmor, odnosno ne izdaje im se rješenje da su na godišnjem odmoru. Naravno da će objaviti da su u jednom trenutku na odmoru - objasnio je ministar Uprave Arsen Bauk.

Lokalnim dužnosnicima ipak ostaju dnevnice, putni troškovi, službeni automobil, plaće i zdravstveno osiguranje te dodatak na radni staž od 0,5 posto po godini staža.

Za provođenje ministrova naputka lokalni dužnosnici imaju vremena do kraja rujna.

Komentari