Premužić: Tražim da se poništi odluka o imenovanju Koščaka za glavnog tajnika ZŠU-a

Objavljeno: 13.07.2015. 13:33

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:24

Damir Premužić, izvršni direktor Ženskog rukometnog kluba "Koka" uložio je žalbu na odluku o imenovanju Patrika Koščaka glavnim tajnikom Zajednice športskih udruga Grada Varaždina.

Premužić, koji je sam bio jedan od podnositelja zamolbe na spomenutu funkciju, tvrdi da izbor Koščaka za glavnog tajnika treba poništiti i ponoviti natječaj.

Kao razloge, Premužić navodi da Koščak ne ispunjava propisane uvjete iz Natječaja, da sam natječaj nije proveden sukladno odluci Izvršnog odbora Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina te da svi kandidati nisu imali ravnopravan položaj  u postupku izbora i prilikom donošenje odluke o izboru glavnog tajnika.

- Zbog toga tražim da se odluka o imenovanju Patrika Koščaka za glavnog tajnika Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina poništi, a natječaj za izbor glavnog tajnika ponovi - rekao je Premužić i dodao kako je danas u ZŠU Grada Varaždina uložio i službenu žalbu.

U obrazloženju žalbe Premužić navodi da Koščak ne zadovoljava uvjete iz natječaja.

- Jedan od uvjeta za izbor glavnog tajnika iz teksta  Natječaja bio je da kandidat za glavnog tajnika  "ima 5 godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima". Prema pozitivnim zakonskim propisima rukovodeće radno mjesto definirano je i  odgovornošću. Izabrani kandidat ne ispunjava taj uvjet. Odlukom Izvršnog odbora Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina na 27. sjednici , dana 11.03.2014. godine izabrani kandidat postavljen je za v.d. glavnog tajnika do isteka mandata dotadašnjeg glavnog tajnika Drage Posavca, tako da zapravo danas ima jednu godinu i četiri mjeseca radnog iskustva na rukovodećem radnom mjestu - navodi u svom obrazloženju žalbe Premužić i dodaje kako je Koščak do imenovanja za v.d. glavnog tajnika radio na mjestu Voditelja za sport i razvojne programe, a iz Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina vidljivo je da to radno mjesto nema status rukovodećeg radnog mjesta.

- Vidljivo je to i iz sistematizacije radnih mjesta u ZSUG Varaždin gdje se u samom opisu poslova i zadataka Voditelja za sport i razvojne programe u 17 alineja, koliko ih ukupno ima,  nigdje ne spominje riječ "odgovoran" već "prikuplja, priprema, kontaktira, obavlja, prati...", što samo po sebi potvrđuje da se ne radi o rukovodećem radnom mjestu - smatra Premužić.

Sukladno navedenom, Premužić smatra da izabrani kandidat ne ispunjava uvjete natječaja i  nije mogao biti izabran na mjesto glavnog tajnika Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina.

Nadalje, Premužić navodi da je Izvršni odbor Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina na svojoj 42. sjednici održanoj 01.06.2015. godine, prilikom donošenja odluke o raspisivanju Natječaja za odabir glavnog tajnika, izabrao  Povjerenstvo za provedbu natječaja, u sastavu  Dubravko Banek, Zvonimir Kušter i Stjepan Smernjak, koje će pristigle ponude otvoriti i Izvršnom odboru predložiti uži izbor kandidata.

- Suprotno toj odluci 23.06.2015. godine grupa u sastavu Martin Dvorski, Stjepan Smernjak i Anica Sitar Dvorski otvaraju pristigle ponude. Ta grupa nije imenovana od strane Izvršnog odbora, nije poznato tko ju je i zašto formirao, pa je zbog toga doveden u pitanje legitimitet samog natječaja - tvrdi Premužić.

Nakon toga, tvrdi Premužić, regularno Povjerenstvo izabrano od strane Izvršnog odbora (Banek, Kušter, Smernjak) ponovo otvaraju i pregledavaju pristigle ponude, te utvrđuje da od pristiglih ponuda 9 kandidata, 6 ponuda  zadovoljava uvjete iz natječaja, a 3 ne zadovoljavaju.

- O tome priopćenjem za javnost obavještavaju i medije uz napomenu da će kandidati koji zadovoljavaju uvjete biti pozvani na sjednicu Izvršnog odbora gdje će moći prezentirati svoj program. Nakon toga ponovo dolazi do obrata na način da su svi kandidati bez obzira na ispunjenje uvjeta iz natječaja, pozvani na sjednicu Izvršnog odbora gdje će prezentirati svoje programe. I za tu promjenu odluke nadležan je Izvršni odbor koji je nije donio, pa se postavlja pitanje tko si je iz Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina uzeo za pravo i donio takvu odluku - pita se Premužić o dodaje kako je iz svega navedenog vidljivo da procedura Natječaja za glavnog tajnika nije provedena sukladno odlukama Izvršnog odbora i te ga treba poništiti, a odgovorne za sprovedene neovlaštene radnje izvan procedure natječaja sankcionirati.

Zaključno, Premužić smatra kako je natječaj proveden netransparentno i neravnopravno.

- Prilikom provođenja Natječaja za glavnog tajnika niti u jednom trenutku, bilo kojem kandidatu nije omogućen uvid u sadržaj dokumentacije koju su priložili ostali kandidati uz svoje ponude. Izuzetak je bio izabrani kandidat kojem je sadržaj natječajne dokumentacije svih ostalih kandidata bio dostupan na uvid jer je ista pohranjena u prostorima Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, pa je ta činjenica sve ostale kandidate stavila u neravnopravni položaj - tvrdi Premužić i dodaje kako se neravnopravnost očituje i u činjenici da članovi Izvršnog odbora niti u jednom trenutku uopće nisu dobili na osobni uvid svu dokumentaciju koju su kandidati poslali u svojim ponudama, čak niti životopise i programe rada.  

- Usmenu prezentaciju ponude svakog kandidata članovima Izvršnog odbora na samoj sjednici kad se donosila odluka o imenovanju glavnog tajnika iznosio je Goran Vučetić što dovodi do situacije subjektivnosti i mogućnosti manipulacije. Ja svoj životopis i program rada nisam pisao da bi ga Goran Vučetić svojim riječima i kako mu odgovara prezentirao ostalim članovima Izvršnog odbora već da su s njim u cijelosti svi upoznati te da odlučuju na temelju činjenica, a ne na temelju usmene subjektivne prezentacije - smatra Premužić.

Zbog svega navedenog, Premužić smatra da odluku o imenovanju glavnog tajnika treba poništiti i natječaj ponoviti.

- S obzirom na navedeno vidljivo je da je prilikom provođenja natječaja  izabrani kandidat bio u povoljnijem položaju u odnosu na sve ostale kandidate te da nije postignut potreban okvir objektivnosti u prezentaciji ponuda svih kandidata, pa zbog te činjenice treba poništiti odluku o imenovanju glavnog tajnika te natječaj ponoviti - zaključuje Premužić.

Komentari