Varaždinski župan Predrag Štromar posjetio riječko Sveučilište

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 07.07.2015. 20:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Varaždinska županija

S ciljem razmjene iskustava u provođenju projekata u jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Rijeci je održan peti u nizu susreta župana Varaždinske županije Predraga Štromara, župana Međimurske županije Matije Posavca, župana Istarske županije Valtera Flege i zamjenika župana Primorsko-goranske županije Marka Borasa Mandića...

Suradnja četiri županije na najvišoj razini pokazuje da u Hrvatskoj postoje regije koje vlastitim znanjem i zalaganjem mogu ostvariti iznadprosječne rezultate, poručio je domaćin susreta, predsjednik Županijske organizacije HNS-a Primorsko-goranske županije i zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić na konferenciji za medije simboličnog naziva „Bolja Hrvatska“ održanoj nakon sastanka.

Predsjednik Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije i varaždinski župan Predrag Štromar osvrnuo se na dva konkretna projekta.

- Projekt besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce u Varaždinskoj županiji jedinstven je model u Hrvatskoj, u kojem kroz razmjenu udžbenika i djelomičan dokup ne trebaju velika financijska sredstva. Kao što smo bili pokretači projekata besplatnog prijevoza srednjoškolaca i izgradnje škola po modelu JPP-a, koje je preuzela i središnja država, tako se nadam da će i ovaj projekt biti prepoznat od strane Ministarstva obrazovanja. Siguran sam da u okviru 50 milijuna kuna možemo taj projekt provesti u čitavoj državi, i mi ćemo zajedno inzistirati da u tome i uspijemo - poručio je Štromar.

Kao drugu stvar već stavljenu u proceduru, naveo je prijedlog promjene Zakona o upravljanju nekretninama, za kojeg očekuje da bi trebao biti prihvaćen u jesenskom zasjedanju Sabora.

- Želimo da država ustupi sve svoje nekretnine koje ne koristi lokalnoj samoupravi i da se one stave u funkciju gospodarskog razvoja. Drago mi je da se na ovaj način sastajemo, a ove konkretne stvari koje smo čuli pokazuju nam da moramo ići u tom smjeru i da zajedno možemo graditi bolju Hrvatsku - zaključio je.

Nakon konferencije upriličen je posjet Sveučilišnom kampusu u Rijeci. Župan Varaždinske županije posjetio je Sveučilišni kampus na Trsatu, gdje je u tijeku izgradnja tri objekta studentskog smještaja, te se susreo s rektorom Sveučilišta u Rijeci Perom Lučinom kako bi se iz prve ruke upoznao s načinom rada riječkog Sveučilišta, posebno njegovom snažnom povezanošću s gospodarstvom.

-Iznimno je bilo korisno vidjeti znanstvene i tehničke mogućnosti te razvojne potencijale ovog Sveučilišta obzirom da je velik dio sredstva pristigao iz europskih fondova. Uvjerili smo se u kvalitetno vođenje i povezanost s gospodarstvom na način da su vrhunski opremljeni laboratoriji, osim za znanstvene, otvoreni i dostupni i za komercijalne svrhe – kazao je župan Predrag Štromar podsjetivši i kako velik broj studenata dolazi iz varaždinske regije što je još jedan pokazatelj snažne povezanosti ove dvije županije.

Komentari