Vojska siromašnih: Niske plaće gotovo 1/4 stanovnika Varaždinske županije vuku prema dnu

Nedjeljko Marković, potpredsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva

Objavljeno: 25.11.2015. 13:13

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 12:30

Foto: Darija Rogina

U Županijskoj palači održana je tribina na temu „Europska godina razvoja – borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti“. Organizator tribine je Koordinacija za ljudska prava Varaždinske županije u sklopu Programa rada za 2015. godinu.

Predavač na tribini bio je predsjednik Udruge PRAGMA iz Zagreba i potpredsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva Nedjeljko Marković. Sudjelovale su osobe koje rade u sustavu socijalne skrbi, a tribini je nazočio i zamjenik župana, Alen Kišić koji je naglasio je da se treba mnogo toga činiti da se siromaštvo smanji te problem predstavljaju klasne razlike u vidu nekoliko bogatih i velikog broja siromašnih.

- Varaždinska županija je u hrvatskom prosjeku, 20% siromašnih. U vrhu smo po nezaposlenosti, ali prema plaćama nismo zbog velike zaposlenosti u visokim radno intenzivnim djelatnostima gdje su u pravilu niske plače te je uz to vezano siromaštvo, rekao je Kišić.

Istaknuo je da Županija ima 300.000 kuna svake godine za jednokratne novčane naknade kojima se pomaže ljudima lošeg socio-ekonomskog statusa koji su ostali bez posla ili im treba za liječenje dodavši da to nisu trajna rješenja.

- Siromaštvo postoji i u bogatijim društvima nego Hrvatska, ali kroz sustav se mora utjecati na to da se što smanji. Neki ljudi se i prepuste siromaštvu. Rješenje je uspostava trajnog sustava, zaključio je Kišić

Komentari