priopćenje za medije

Ženska inicijativa HNS-a: Gradimo zajedno budućnost bez straha i nasilja

Objavljeno: 14.09.2023. 10:13

Zadnja izmjena: 14.09.2023. 10:13

Objava Ženske inicijative HNS-a:

Drage sugrađanke i sugrađani,

danas svjedočimo povijesnom trenutku u borbi za prava žena i djece u našoj zemlji. Ovim putem ističemo svoju snažnu političku podršku Vladi Republike Hrvatske za nužne korake koje su poduzeli kako bi zaštitili najranjivije članove našeg društva – poručila je Andreja Parlaj, predsjednica Ženske inicijative HNS-a.

Ove nove mjere, uvođenje teškog ubojstva ženske osobe (femicida) kao kaznenog djela, istražni zatvor za kršenje mjera opreza, obavještavanje žrtava o izlasku nasilnika na slobodu te povećanje kazne za silovanje, nisu samo puke izmjene zakona. One su izraz naše zajedničke odlučnosti da se suočimo s problemom nasilja nad ženama i djecom te ih zaštitimo kad im je najpotrebnije.

Emocije koje osjećamo u ovom trenutku su duboke. Osjećamo olakšanje, jer vjerujemo da će žrtve biti bolje zaštićene. Osjećamo nadu, jer će ove mjere doprinijeti stvaranju društva u kojem se nasilje ne tolerira. I osjećamo obvezu - nastaviti raditi zajedno, kako bismo osigurali da ova inicijativa ne bude samo trenutačna, već da postane temelj našeg društva.

Ovo nije kraj puta, već početak. Kao društvo moramo se udružiti i nastaviti podizati svijest o problemu nasilja nad ženama i djecom. Moramo pružiti podršku žrtvama i osigurati da se osjećaju sigurno i podržano u svojim zajednicama.

Ovo je zasigurno korak prema boljoj budućnosti, ali znamo da ima još puno posla pred nama. Svi zajedno, političari, organizacije civilnog društva i građani, možemo graditi društvo bez nasilja i straha.

Mnogo se tragedija moglo spriječiti da su ovakve mjere bile ranije na snazi, ali hvala Vladi Republike Hrvatske i hvala svima koji podržavate ovu važnu borbu.

Gradimo zajedno budućnost bez straha i nasilja.

#ZaštitaŽenaIDjece #DruštvoBezNasilja #PodrškaMjerama #BudućnostBezStraha

Komentari